PROPALO OKUPLJANJE

Potpuni fijasko s novim prosvjedima

Feđa Štukan
05.09.2013.
u 09:07

Nitko se nije odazvao pozivu Štukana, jednog od organizatora ranijih prosvjeda

Samo je nešto vidljivije osiguranje oko zgrada zajedničkih institucija i interni dogovor iz službi opravdao da se nešto sprema. No, jučer se ništa nije dogodilo niti je započela nova narodna pobuna. 
Iako je bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan nedavno pozvao građane BiH da blokiraju ulice u svim gradovima BiH, pozivu se nitko nije odazvao, pa niti on osobno nije ništa učinio da ovaj bizarni slučaj rezultira bilo kakvim građanskim aktivizmom.
Kako je u izjavi za agenciju Anadolija rekao Štukan, ni on sam nije imao nikakve potvrđene informacije da će se njegovom pozivu bilo tko odazvati.

Protiv zaduživanja

“Postoje neke naznake da će biti blokada, ali ne znam ništa sigurno. Dobro je što ne znam, volio bih da se to događa spontano na raznim mjestima i da nitko ne zna kad će se dogoditi”, kazao je Štukan. Štukan je 25. kolovoza pozvao građane BiH na nove prosvjede, ovog puta povodom dolaska Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Sarajevo. On je istaknuo da se svakom sljedećom tranšom od MMF-a BiH zadužuje sve više, što će, kako je dodao, plaćati njegova “djeca i unuci”. Novac od MMF-a će na kraju, prema njegovom mišljenju, na javnim tenderima i pozivima, završiti u rukama političara, pomoću kojeg će oni kasnije financirati svoje kampanje širenja “mržnje, podjela i straha među narodom”. U okviru četvrtog pregleda po stand-by aranžmanu, Misija MMF-a će posjetiti Sarajevo i Banju Luku od 4. do 19. rujna, a, kako je predviđeno, približno 42,3 milijuna SDR (oko 48,1 milijuna eura) bit će dostupno zaključenjem četvrtog pregleda. Štukan je ranije pozvao građane da blokiraju zračne luke, ceste, raskrižja..., no to se nije dogodilo.

Kompromitirajuće


Kontroverzni Štukan je bio jedan od vođa prosvjeda koji su se u Sarajevu održavali početkom lipnja kada se događanje naroda pretvorilo u talačku krizu zbog koje institucije BiH nisu funkcionirale najmanje mjesec dana. Apsolutni fijasko jučerašnjih prosvjeda rezultat je propasti i prosvjedničke kampanje iz lipnja koju su podržavale određene nevladine organizacije, ali i nekoliko političkih stranaka lijevog političkog spektra, a Štukan je bio jedan od istaknutijih osoba koje su bile na čelu te mini-revolucije. Povod je bilo nedonošenje zakona o matičnom broju, no kasnije je u prvi plan izbila politika i obračun s entitetima i nacionalnim strankama. Bijeda i neimaština, te ukupna socijalna slika u BiH odavno je razlog sveopćeg prosvjeda, no takvih je bilo najmanje. Posebno je sporno što su glavni protagonisti okupljanja osobe koje su se isticale zbog postavljanja kondoma na Isusov kip na sarajevskoj katedrali što kompromitira ideje zbog kojih se navodno prosvjedi organiziraju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?