Problem

Potpora roditeljima u nekim županijama i do 15 puta veća

Obitelj
17.08.2013.
u 11:44

U zavisnosti od županije naknada za rodilje se utvrđuje u postotku od 50 do 80 posto ostvarene plaće u posljednjih šest mjeseci prije stupanja na bolovanje

Mladi roditelji i oni koji to tek planiraju postati u različitoj su financijskoj poziciji ovisno o tomu u kojem dijelu FBiH žive. Zakonska rješenja toliko su različita da potpore mladim roditeljima u nekim županijama uopće i nema, dok u drugima rođenjem djeteta roditelji ipak mogu računati na značajnu pomoć.

Različite naknade

Federalni zakon predviđa prava za sve rodilje, ali se ona različito provode po županijama. Tako je entitetskim zakonom regulirano pravo na naknadu umjesto plaće ženi u radnom odnosu. U ovisnosti od županije ova naknada utvrđuje se u postotku od 50 do 80 posto ostvarene plaće u posljednjih šest mjeseci prije stupanja na trudničko bolovanje. Tako se u HBŽ te naknade kreću od 344 do 805 KM, u Zapadnohercegovačkoj od 258 do 1717 KM, a u Zeničkodobojskoj od 200 do 698 maraka. Veliki je raspon u primanjima i u Tuzlanskoj županiji, gdje zaposlene majke na rodiljnom dopustu iznose od 418 do 2.150 KM. U Bosanskopodrinjskoj županiji je riječ o rasponu od 359 do 966 KM, a u USŽ od 343 do 1.361. U županiji Sarajevo je taj iznos minimalno 360 KM, jer se primjenjuje pravilo o isplati 60 posto prosječne plaće u FBiH. HNŽ i PŽ uopće nemaju ovo pravo pa samim tim ni primanja za zaposlene majke nakon poroda. I kada je u pitanju naknada mladim majkama koje nisu u radnom odnosu prisutne su značajne razlike od županije do županije. Iznos naknade obračunava se 10 do 35% prosječne plaće gospodarstva županije. Neke županije ovaj oblik naknade isplaćuju jednokratno, a neki kao naknadu u trajanju od šest ili 12 mjeseci. Prema podacima za pretprošlu godinu, najveća primanja imale su nezaposlene rodilje u Srednjobosanskoj županiji – 234 marke. Slijede Posavska i Bosanskopodrinjska sa 150, odnosno 149 KM te Zeničko-dobojska županija sa 135 maraka mjesečno. U Županiji Sarajevo naknada iznosi 120 KM, a u Unsko-sanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji po 100 maraka. HNŽ i HBŽ nemaju ovu vrstu pomoći nezaposlenim majkama.

Opremanje novorođenčadi

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta također je regulirano federalnim zakonom o socijalnoj zaštiti, ali se ta pomoć isplaćuje u novčanom iznosu koji određuje svaka županija. Kako se to provodi u praksi pokazuje podatak da TZ i USŽ ne daju ovu vrstu pomoći mladim roditeljima. U Zeničko-dobojskoj je ona 86, u HBŽ 200, a u BP 209 KM. Nešto veće iznose dodjeljuju županije Sarajevo i Središnja Bosna – 210, odnosno 234 KM. U HN županiji je riječ o fiksnom iznosu od 400, a u Zapadnohercegovačkoj o rasponu od 300 do 500 KM. Najviše novca za opremanje novorođenčadi daje Posavska županija, od 1000 do 1500 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?