BEZ VIZIJE I RAZVOJA

Poticaji u BiH dijeljeni bez kriterija i analiza

novac
Nel Pavletić/PIXSELL
01.08.2013.
u 09:56

Većina provedenih mjera podrške za razvoj MSP imalo je karakter selektivnih mjera tj. mjera usmjerenih prema točno određenim korisnicima

Nakon nekoliko rezultata istraživanja o razvoju malih i srednjih poduzeća u FBiH, definitivno se može donijeti zaključak kako ne postoji ni trunka vizije razvija ovog sektora. Ova konstatacija je potvrđena i u revizijskom izvješću. Naime, prema zaključcima iz izvješća, većina provedenih mjera podrške za razvoj MSP predviđenih strateškim i programskim dokumentima, imalo je karakter selektivnih mjera tj. mjera usmjerenih prema točno određenim korisnicima ili djelatnostima. Istodobno je izostala provedba važnih općih mjera, a koje bi bile usmjerene na stvaranje boljih uvjeta odnosno stvaranje stimulativnog poslovnog ambijenta za nastanak novih i razvoj postojećih poduzeća, što je osnovno opredjeljenje nadležnih vlasti.

Poticaji bez analize

Drugim riječima, to znači da je vlast u većem bh. entitetu u potpunosti zakazala. Nisu utvrđeni učinkoviti mehanizmi za provedbu pojedinačnih mjera za čiju provedbu je predviđeno sudjelovanje više aktera. Godišnji planovi dodjele financijskih poticaja nisu zasnovani na sveobuhvatnim analizama stanja i potreba MSP u FBiH. Također, nije se ostvarila konstruktivna suradnja s drugim akterima relevantnim za razvoj MSP, poput poduzetnika, akademske zajednice, gospodarskih komora i sl. Planovi poticanja sadrže opće ciljeve poticanja čije se ostvarenje teško ili nikako može mjeriti. Subjekti MSP čine 98 posto od ukupnih gospodarskih subjekata u FBiH. Analizirajući strukturu MSP, vidljivo je da mikro čine oko 66 posto, mali oko 27 posto te srednji oko 7 posto od ukupnog broja subjekata MSP. Slična struktura je zastupljena u zemljama iz okruženja i zemljama EU. Ono po čemu FBiH ima znatno lošiji rang u odnosu na okruženje i EU jeste mali broj subjekata MSP na 10.000 stanovnika. Tako u FBiH na 10.000 ima 90 subjekata MSP dok ih u Sloveniji ima 568, u Mađarskoj 750, a prosječno u EU oko 500. Za otvaranje nove tvrtke, u BiH prema važećoj pravnoj regulativi potrebna su 42 dana, 12 procedura i plaćanje troškova u visini 17 posto ‘per capita’.

Stanje pogoršano

Promatrajući samo indeks pokretanja poslovanja BiH je u 2011. godini zauzela 160 mjesto od ukupno 183 analizirane zemlje, što predstavlja nazadak od 3 pozicije u odnosu na 2010. Promatrajući indeks porezne politike u BiH tvrtka za razne poreze i takse godišnje plaća 23% od profita putem 51 različite transakcije, za što je potrebno 422 sata godišnje što je rangiralo BiH u 2011. na 127 mjesto od ukupno 183 analizirane ekonomije i nije bilo promjene ranga u odnosu na 2010.godinu. Promatrajući ukupni index lakoće poslovanja „The Ease of Doing Bussines Index“- (EDBI)51, BiH se u 2011.nalazila na 110 mjestu što je nepromijenjen rang u odnosu na 2010. Međutim, promatrajući period u posljednjih 5 godina BiH (FBiH) je pogoršala svoj rang za 8 pozicija. Od 10 oblasti koje čine ukupan index lakoće poslovanja došlo je do pogoršanja u sljedećem: pokretanje biznisa, mogućnost kreditiranja, zaštita investitora, porezna politika i prestanak poslovanja. Mjere koje su se u proteklom periodu poduzimale nisu doprinijele značajnijem poboljšanju uvjeta za razvoj MSP što potvrđuje nezadovoljavajući rang BiH, odnosno FBiH prema raznim međunarodnim istraživanjima iz ove oblasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?