PREUSMJERAVANJE

‘Posudili’ novac od Civilne zaštite da ugase pobunu

Parlament BiH
Zvonimir Coric/Vecernji list
11.09.2013.
u 08:56

Na sjednici Vlade usvojili odluku da se ponovno od namjenskih sredstava da 58 milijuna KM Ministarstvu poljoprivrede

Zastupnički dom Parlamenta FBiH jučer nije prihvatio izvješće federalne Vlade o izvršenju proračuna za prošlu godinu. Izvješće su podržali zastupnici SDA, SDP, HSP i Narodne stranke Radom za boljitak, dok su protiv bili zastupnici SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. U izvješću o izvršenju proračuna FBiH za 2012. navodi se da su ukupno ostvareni rashodi veći od 1,8 milijardi KM, dok je ukupni proračun 1,9 milijardi KM. Zabilježeno je povećanje izdataka za materijalne troškove, samo na službena putovanja prošle godine potrošeno je 2,8 milijuna KM, a evidentirani su propusti kod obračuna putnih troškova u inozemstvo.

Povećani troškovi

Na izdatke za gorivo utrošeno je 2,2 milijuna KM. Najviše primjedbi tijekom jučerašnje rasprave zastupnika odnosilo se na pozajmice koje je federalna Vlada uzimala od Civilne zaštite, prenijela je Srna. Zastupnik SBB-a Mirza Ustamujić zamjerio je Federalnom ministru financija Anti Krajini što nitko iz Vlade nije posjetio nedavna požarišta u Hercegovini i što se uzima novac Civilne zaštite.

“Na sjednici Vlade ste usvojili odluku da ponovno od namjenskih sredstava date 58 milijuna KM Ministarstvu poljoprivrede da se isplate poticaji i kažete da ste planirali u trezoru dodatnih pet milijuna KM, jer očekujete povećanje uplate prihoda. Sada nam govorite da su prihodi 50 posto manji. Ako je tako, zašto nemamo rebalans proračuna?”, upitao je Ustamujić. Ministar financija FBiH Ante Krajina potvrdio je da je Vlada pozajmila sredstva od Civilne zaštite, dodajući da podračun ove službe nije ispražnjen, prenijela je Srna. Novac od Civilne zaštite umjesto da je iskorišten da se ugase požari koji su danima buktili u Hercegovovini preusmjeren je na gašenje pobune među poljoprivrednicima zbog poticaja

Okupili se invalidi

Tijekom sjednice ispred zgrade su se okupile osobe s invaliditetom kako bi zastupnicima uputili otvoreno pismo u kojem traže zajedničku sjednicu oba doma Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Fondu MIO, zakonima iz oblasti braniteljske i socijalne zaštite, te Institutu za medicinsko vještačenje. Jedan od zahtjeva jeste da se spriječi nelegalno korištenje invalidskih prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?