Posjet

Poštovat ćemo sve što dogovore tri naroda u BiH

bevanda
04.02.2013.
u 14:32

Dačić je pozvao na okončanje začaranog kruga 90-ih godina

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavili su u ponedjeljak u Beogradu, nakon susreta, da su opredeljeni za razvoj odnosa na bazi dobrosusjedstva i da su zainteresovani za to da bilateralni odnosi budu na visokom nivou. 
- Treba izaći iz začarnog kruga devedesetih, okrenuti se dobrosusjedstvu, tražiti ono što nas spaja, a ne samo ono što nas razdvaja, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Bevandom u Palati Srbija. 
Bevanda je posjetu Beogradu ocijenio kao "izuzetno značajnu i uspješnu" i dodao da su svi koji obavljaju odgovorne funkcije u regionu dovoljno obrazovani i sposobni da sami komuniciraju, i kako je rekao, da "nam ne treba niko da posreduje i da nas spaja", javlja B92.  
Dačić i Bevanda su se saglasili da su ekonomski odnosi dvije zemlje prioritet, a Dačić je istakao da je BiH najznačajniji vanjskotrgovinski partner Srbije kada se radi o izvozu. 
Oni su razgovarali i o saradnji u procesu eurointegracija, pitanju povratka izbeglih i interno raseljenih lica, granici, i najavili potpisivanje ugovora o izručenju što bi, kako su istakli, doprinjelo efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. 
Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izrazili su zadovoljstvo unaprjeđenjem odnosa dvije zemlje poručivši da treba izaći iz začaranog kruga prošlosti. Bevanda je naveo kako je zadovoljan sastankom, dodajući da između njega i Dačića ne trebaju nikakvi posrednici.

- Mislim da svi u regiji imamo dovoljno pameti, obrazovanja i znanja da nam ne treba posrednik”, istaknuo je Bevanda.

Zajednički projekti

On je dodao kako je važno da se dvije zemlje zajednički prijave za sredstva iz europskih fondova. Bevanda je rekao da se s pitanjem granice Srbije i BiH previše špekulira i da postoje samo četiri sporne točke, koje će utvrditi stručnjaci. Bevanda je objavio i da je potpisan memorandum vezano uz eurointegracije, koje su, kako je istaknuo, razlog za snažniju suradnju. On je, također, kao važan oblik suradnje naveo i angažman za rješavanje pitanja izbjeglica i stambeno raseljenih osoba kako bi se stvorio “pravi pritisak da riješimo pitanja populacije raseljenih osoba”. Bevanda je izrazio zadovoljstvo povodom potpisivanja sporazuma između tužiteljstava dviju zemalja i izrazio nadu da neće biti ugrožena vizna liberalizacija, kako Srbije tako i BiH. Na dnevnom redu razgovora bilo je i pitanje sukcesije, imovine, nestalih, a kako je rekao, postoji spremnost za potpisivanje sporazuma o izručenju koji bi omogućio učinkovitiju borbu protiv kriminala i korupcije.

Podrška BiH

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da dvije zemlje trebaju izaći iz začaranog kruga 90-ih godina i da se usredotoče na dobrosusjedske odnose i zajedničku budućnost.

- Srbija je jamac Daytonskog sporazuma i u skladu s tim poštovat će teritorijalni integritet i suverenitet BiH i podržavati svaki dogovor tri naroda i dva entiteta, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu poslije susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Premijer je naglasio da Srbija želi dobre odnose ne samo s RS već i s FBiH. Dačić je poslije sastanka u Beogradu rekao kako očekuje da će se uskoro i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastati s Predsjedništvom BiH, te najavio održavanje foruma dvije zemlje dva puta godišnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?