REVIZIJA

Postotak invalidnosti u cijelosti ukinut za više od 200 predmeta

invalidi
VL FOTO
01.08.2011.
u 09:17

U prošloj godini na Institutu je bilo oko 200 predmeta u kojima se stranke nisu odazvale na pregled ni nakon dva pismena poziva

Revizija Federalnog ministarstva branitelja i invalida Domovinskog rata pokazala je da je zbog nedefiniranosti rokova usporena ažurnost postupaka medicinskog vještačenja i davanja nalaza i mišljenja o stupnju invalidnosti.

Naime, u izvješću o radu Sektora za upravno rješavanje vezano za rad liječničkih komisija imenovanih u skladu sa zakonom, navedeno je da je u radu kod Liječničke komisije za nadzor i medicinsko vještačenje u 2010. godini u Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja bilo ukupno 900 predmeta, od čega za 360 predmeta nije izvršeno medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Gluhi telefoni

Navedena komisija je za 540 predmeta dala nalaz i mišljenje, od toga je u 159 predmeta potvrđen nalaz prvostupanjske i revizijske liječničke komisije, u osam predmeta utvrđen je veći postotak invalidnosti, u 127 predmeta utvrđen je manji postotak, a u 246 predmeta ukinut je u cijelosti procenat invalidnosti.

Uvidom u dokumentaciju revizija je utvrdila da je ugovorom o obavljanju poslova medicinskog vještačenja u postupku za ostvarivanje prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, zaključenim između Ministarstva i Instituta dana 1. prosinca 2009. godine (s primjenom od 1. siječnja 2010. godine), nije definiran rok u kojem je potrebno da Institut obavi medicinsko vještačenje i dostavi Ministarstvu nalaz i mišljenje. Pravilnikom o radu Liječničke komisije za nadzor i medicinsko vještačenje utvrđeno je da će Institut, za osobe koje se nisu odazvale na liječnički pregled, dostaviti Ministarstvu nalaz i mišljenje s konstatacijom da nije moguće utvrditi stupanj invalidnosti, bez neposrednog pregleda pozvane osobe, a Ministarstvo će privremeno obustaviti isplatu priznatih prava pozvanoj osobi do izlaska na Liječničku komisiju.

Ukoliko se pozvana osoba ne odazove na liječnički pregled dva mjeseca od dana obustavljanja isplate, rješenjem će biti utvrđen prestanak prava. Iz prezentirane dokumentacije, konstatirano je da tijekom 2010. godine na Institutu bilo oko 200 predmeta u kojima se stranke nisu odazvale na pregled nakon dva pismena poziva i o kojima Institut nije obavijestio Ministarstvo te samim tim isto nije u skladu sa svojim nadležnostima bilo u mogućnosti poduzimati aktivnosti za navedene predmete (privremena obustava isplate priznatih prava i prestanak prava).

Urgencije iz Ministarstva

Naprijed navedeno je posljedica jednim dijelom nedefiniranog roka u kojem je Institut bio obvezan obavijestiti Ministarstvo, a isto je potrebno definirati ugovorom za sljedeće razdoblje.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
coksa2
14:53 01.08.2011.

Gospodine Tuliću pošto se zna čiji je tisak večernji list vladajuće stranke Hdz-a Bih i vladajuće stranke Sda Bih zato i ovo pišete.Zašto ste udarili samo po hrvatima gdje je većina.Uđite malo u bošnjačku komponentu gdje je taj narod većina i gdje ih ima koji su došli sa dva svjedoka i imaju stupanj invalidnosti od 60% do 90%.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?