Intervju

Postignut cilj kongresa - ujedinjenje svih udruga pacijenata i liječnika

Midhat Mujić
21.11.2012.
u 09:50

Dijabetički kongres je naišao na veliki međunarodni odjek

Prvi dijabetološki kongres Federacije BiH održan proteklog vikenda u Mostaru, nadmašio je sva očekivanja organizatora ovog kongresa. Registrirano je čak 384 sudionika, 20 predavača koji dolaze iz sedam zemalja, a kako ističe zamjenik koordinatora za dijabetes i predstavnik Dijabetološke udruge FBiH dr. Midhat Mujić, intenzivno se radilo u tri dvorane.

Ugledni predavači

Tako su u glavnoj dvorani bili ugledni predavači dijabetolozi iz svijeta i regije, u maloj su se održavale sesije za medicinske sestre, radionice za inzulinske pumpe i okrugli stol iz obiteljske medicine, dok su se u trećoj dvorani okupili predstavnici udruga oboljelih od dijabetesa i uspjeli se dogovoriti o mnogim važnim problemima.

Konkretno - koji su rezultati kongresa?

Što su rezultati – to će tek biti dobra priča i dobra preporuka za rad Federalnog i županijskih ministarstava zdravstva. Ponajprije, ovaj kongres naišao je na veliki međunarodni odjek, jedno veliko priznanje, pogotovo od predstavnika krovne Svjetske dijabetološke udruge IDF-a dr. Miodraga Đorđevića, što će nam dodatno olakšati napore ulaska u tu asocijaciju. Formirana je i sekcija dijabetoloških sestara unutar Dijabetološke udruge Federacije Bosne i Hercegovine, potpisan memorandum o suradnji između naše udruge i udruge liječnika obiteljske medicine. Nadalje, liječnici obiteljske medicine donijeli su odluku da se i oni kao udruga priključe dijabetološkom savezu koji će aplicirati za svjetsku krovnu instituciju za dijabetes. Konačno, formiran je i jedinstveni savez udruga oboljelih od dijabetesa na razini svih županija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Što zaključci kongresa konkretno znače za pacijente?

Htjeli smo da kongres bude put k ujedinjenju i ravnopravnosti svih pacijenata oboljelih od dijabetesa u svim županijama Federacije Bosne i Hercegovine, kao i svih kolega koji se bave problemom dijabetesa. Dakle – glavni cilj kongresa je ujedinjenje i liječnika i pacijenata. Kolege iz regije prenijele su nam jako puno pozitivnih iskustava od kojih možemo uzeti neke stvari primjenjive na naše ustrojstvo

Brojni oboljeli

Iako još ne postoji federalni registar oboljelih od dijabetesa, imate li podatke o broju oboljelih?

Taj registar zapravo je prvi projekt koji ćemo raditi iduće godine. Postoje registri po domovima zdravlja, po županijama. Ono što imamo jesu podaci IDF-a, a vjerujte, oni ne griješe. Po njima, u Bosni i Hercegovini je 240.000 oboljelih od dijabetesa, s tim da 44 posto pacijenata još nije prepoznato. Jer kad se u Bosni i Hercegovini pacijentu dijagnosticira dijabetes, on već osam godina i boluje od njega. Pogotovo tipa 2 kod kojeg simptomi nisu karakteristični. Kao i u svijetu, pet posto od toga broja otpada na djecu, te oboljele od dijabetesa tipa 1, ovisne o inzulinu.

Gdje je sada Bosna i Hercegovina po pitanju liječenja oboljelih od dijabetesa?

S ponosom mogu reći da nimalo ne odstupamo od kolega iz regije. Imamo jako puno mladih liječnika koji su preuzeli inicijativu, prate svjetske trendove, nove moderne terapije. Tu je terapija inzulinskim pumpama koja je već zaživjela i u Sarajevu, gdje je jedan od najvećih regionalnih centara. Već se počela primjenjivati i u Mostaru. Na esencijalnu listu lijekova ove je godine stavljena i najnovija skupina lijekova tzv. inkretini, tj. jedan lijek iz te grupe. Napravili smo i jedinstvenu cijenu inzulina, uštedjeli veliki novac za inzulin, jer su se od županije do županije razlikovale cijene različitih farmaceutskih kuća. Sadašnji ministar zdravstva to je sve objedinio. Smanjene su cijene u odnosu na cijene inzulina u Republici Srpskoj. Vrlo smo zadovoljni i mislim da idemo pravim putom koji će na kraju rezultirati boljom zdravstvenom zaštitom oboljelih od dijabetesa.

Po onome što se čulo na kongresu, tek smo korak od članstva u Međunarodnoj dijabetološkoj federaciji - IDF-u?

Te aktivnosti vodimo unatrag šest, sedam mjeseci i imamo izravne kontakte s najvišim predstavnicima IDF-a. Sudjelovali smo i na sastanku s predsjednikom IDF-a i oni jedva čekaju uđemo u taj savez. Vrlo su zadovoljni našim aktivnostima, a mi smo, praktično, ispunili zadnji uvjet za članstvo u IDF-u, a to je ujedinjenje pacijenata i pristupanja ovom dijabetološkom savezu. Time bi Bosni i Hercegovini bila otvorena vrata da svojim projektima aplicira u međunarodne fondove čiji su iznosi i milijunski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?