Porast cijena

Poskupljenja će dovesti još više građana do gladi

Market
31.12.2012.
u 10:05

Ako se ostvare predviđanja stručnjaka, građanima BiH će osnovne namirnice poput kruha, jaja, mlijeka i šećera postati luksuz koji će si moći sve manje priuštiti

Osim velikih poskupljenja, ponekad i u dvoznamenkastom iznosu, koja izazivaju reakcije sindikata i sirotinje, tiha poskupljenja lagano, ali sigurno donose dobit trgovcima. Fening po fening i samo tijekom posljednje dvije godine prehrambeni artikli u BiH poskupjeli su do 34 posto, dok je, u istom razdoblju, prosječna plaća u istoj zemlji povećana za manje od tek četiri posto.

Male mirovine

Kada se to promatra pojedinačno, i nije toliko strašno, ali kada usporedimo s mjesečnim primanjima koja se posljednjih pet godina praktično nisu mijenjala, može se govoriti samo o preživljavanju. Kako drukčije nazvati život umirovljenika sa 160 KM mirovine, kada vreću brašna treba platiti 25 KM? Inače, veći broj ljudi, oko 90 posto, primanja troši samo na hranu. Većina pučanstva, pritisnuta besparicom i problemima primorana je na odricanja i kupovanje jeftinijih proizvoda, a veliko je pitanje kakvu hranu kupuju i koliko je kvalitetna. Prema podacima Svjetske banke, 48 posto bh. stanovništva živi na granici siromaštva. Nakon stalnih poskupljenja, svakog dana jedan broj njih pridružit će se skupini od 18 posto građana koji su već u kategoriji ekstremno siromašnih. Promatranih 10 vrsta proizvoda, za dvije godine, poskupjelo je između devet i 29 posto. Kruh je u posljednje dvije godine poskupio 20 posto, kao i jaja, dok je šećer danas skuplji 26 posto. I vožnja osobnim automobilom sve je veći luksuz jer je, na primjer, cijena eurodizela od rujna 2010. do istog mjeseca ove godine “podebljana” za čak 29 posto. Svaka kuća mora kupiti i deterdžent za rublje, zbog kojeg je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, danas potrebno novčanik “olakšati” za 10 posto više novca. I “komunalci” su korigirali cjenike svojih usluga.

Novi val poskupljenja

Udaru na džepove građana, nije kraj, nova poskupljenja su najavljena i nakon Nove godine. Osim povećanja cijena cigareta i plina, o kojima se već uveliko polemizira, najavljuje se da bi i električna energija i voda mogle biti skuplje, što bi dovelo do poskupljenja i ostalih životnih namirnica. Najavljuju se veće cijene voća i povrća, ali i mlijeka, te kukuruza i pšenice, dakle i kruha.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?