umjesto papamobila

Posjet Brazilu: Papa Franjo vozit će se u otvorenom bijelom Jeepu

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
22.07.2013.
u 10:16

Papa Franjo mijenja dosadašnja ponašanja papa. Nosi svoju ručnu torbu, ne želi službene dočeke na zračnoj luci prije susreta s vjernicima, a do 28. srpnja kada će otputovati iz Brazil

Papa Franjo krenuo je jutros u 8.24 sata na svoje prvo međunarodno putovanje, na 28. međunarodne dane mladeži u Rio de Janeiru. 

Sam unio torbu u zrakoplov

Putovanje će biti puno iznenađenja. Još nikada nije se vidjelo jednog papu kako sam nosi svoju torbu. Papa Franjo helikopterom talijanskog vojnog zrakoplovstva prebačen je u rimsku zračnu luku u Fiumicinu držeći u lijevoj ruci svoju torbu, ručni prtljag, koju nije ispuštao ni jednog trenutka. Crna stara kožnata torba bila je stalno u lijevoj ruci pape Franje i kada se pozdravljao s uzvanicima na zračnoj luci, među kojima je bio i talijanski premijer Enrico Letta, s kojim je razmijenio par riječi, gestikulirajući pri tome, ali nije ispuštao torbu iz lijeve ruke. Franjo se sa svima rukovao i zatim, držeći svoju crnu kožnatu torbu, ušao stepenicama, pridržavajući se za rukohvat s desnom rukom, u zrakoplov Airbus A330 talijanske kompanije Alitalije. Fotoreporteri su dozivali papu kako bi im se s vrha stepenica koje vode u zrakoplov okrenuo i eventualnu u znak pozdrava mahnuo rukom, ali ništa. 

Papa Franjo ušao je u zrakoplov bez zaustavljanja, a na ulazu se rukovao s dvije stjuardese. Put do Ria de Janeira traje 12 sati. Papa Franjo nije htio da se u zrakoplov postavi ležaj na kojem bi se mogao odmarati tijekom dugog putovanja. Dakle ostat će sjediti na stolici kao i svi putnici. U pratnji Franje je i državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone kome će to, najvjerojatnije, biti posljednje putovanje na toj dužnosti. U rimskoj zračnoj luci bile su jake mjere sigurnosti, a policijski snajperisti bili su postavljeni na krovovima. 

Bijeli Jeep umjesto papamobila

Papin zrakoplov će stići u Rio de Janeiro u 16 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 21 sat po hrvatskom. Na zračnoj luci Galeao/Antonio Carlos Jobim dočekat će ga predsjednica Brazila Dilma Rousseff, ali tu se neće održati nikakva svečanost, nikakvi govori. Franjo nije htio održavanje službene ceremonije u zračnoj luci s državnim i crkvenim vlastima Brazila prije susreta s vjernicima. Dakle, iz zračne luke odmah će automobilom otići do katedrale Ria de Janeira, a onda će iz katedrale papamobilom, zapravo bijelim jeepom bez stakala protiv projektila, otići do palače Guanabara, sjedišta guvernera Ria de Janeira, i tu će se održati ceremonija dočeka. To će biti tek oko 22 sata po hrvatskom vremenu, dakle jedan sat nakon dolaska na zračnu luku. U parku palače Guanabara papa Franjo održat će svoj prvi govor u Brazilu. Nakon toga će ući u palaču radi uobičajenog kurtoaznog posjeta predsjedniku države. 

Dakle, ne samo na odlasku iz Rima, već i na dolasku u Rio, papa Franjo mijenja dosadašnja ponašanja papa. Nosi svoju ručnu torbu, ne želi službene dočeke na zračnoj luci prije susreta s vjernicima, a do 28. srpnja kada će otputovati iz Brazila, zasigurno će biti još iznenađenja.

>>Vraća se na kontinent, težak program pape Franje u Brazilu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije