orašje

Posavski Hollywood slavi punoljetnost

Film
07.09.2013.
u 11:46

Filmski festival u Orašju okupit će brojne goste, glumce i redatelje filmova, djelatnike iz filmske industrije, elitu hrvatskog glumišta

Premijerom filma redatelja Lukasa Nole „Šuti“ danas Orašje otvara vrata jednoj od najprestižnijih regionalnih filmskih manifestacija „Dani hrvatskog filma“. U malom Orašju s velikim srcem za filmaše, s nestrpljenjem su dočekali brojne glumce koji prvi put vide Orašje i, ako je suditi po glumcima koji su postali stalni gosti festivala, zaljubit će se u mali posavski grad široke posavske duše i, sigurni smo, ponovno mu se vratiti. Izvrsni filmovi, poznate osobe iz svijeta filma, kazališta , umjetnosti, politike, gospodarstva. Popratni sadržaji u znaku su prepoznatljive posavske gostoljubivosti, posavska gastroponuda je uz najbolje tamburaše i druženje s toplinom koju ne nudi nijedan festival na svijetu. Upravo u tome i leži recept njegove uspješnosti i iz godine u godinu raste. Bez posebnog protokola i „uštirkanog“ ozračja, velika filmska imena druže se s Posavcima u ležernom i prirodnom ozračju, ne opterećuju se nagradama i priznanjima, (iako i njih neće izostajati), ali ponovno su to jedinstvene u svijetu nagrade - Zlatni dukati u abonosu.

Jedinstveni Gregurević

Veliki glumac, po mnogima i najveći, Ivo Gregurević, svojem rodnom kraju darovao je manifestaciju kulture “Dani hrvatskog filma”, koja je prerasla u respektabilan festival. Krenuo je sa skromnim očekivanjima kako bi Posavcima donio dašak kulture i ozračja umjetnosti u vrijeme koje se mjerilo brojem ispaljenih granata, a svaka nova festivalska godina donosila je stalan rast festivala i povećavala broj gostiju, broj filmova i festivalskih dana. Ove godine festival slavi svoju punoljetnost. Oraška publika i brojni prijatelji festivala tjedan dana uživat će u najuspješnijim ostvarenjima jednogodišnje hrvatske filmske produkcije. Filmske vrpce iz Pule preseljene su u Orašje i samo se čeka da načelnik Đuro Topić večeras i službeno otvori festival.

Posavina zaljubljena u film

- Orašje iznova postaje stjecište ljubitelja sedme umjetnosti. Unatoč tome što nema crvenog tepiha i što je mala kinodvorana svake godine pretijesna za sve glumce koji stignu na premijeru kako bi se poklonili oraškoj publici, to festival čini simpatičnim, a glumci mu se vraćaju iznova kao da se vraćaju doma. Sama činjenica što festival traje tolike godine i što zadržava nit posebnosti uz veliki broj mojih prijatelja, glumaca, redatelja i na kraju prijatelja Posavine, koji ovdje rado dođu odmoriti se i družiti u jednom posebnom ambijentu, čini ga velikim. - Nema žurbe ni natjecanja a opet, sve je u jednom finom umjetničkom maniru, kaže nam Ivo Gregurević vidno zadovoljan što se veliki datum, punoljetnost jednog velikog festivala koji se mjeri regionalnim okvirom, obilježava bez pretjeranog glamura. Posebno je sretan što se nit ljubavi prema filmu prenosi na mlade. - Sudjelovao sam u snimanju novog filma skupine mladih studenata - entuzijasta koji žele napraviti nešto novo, a u svemu ima dosta umjetničkog potencijala. Želim ih podržati u radu i zato sam s njima, poručuje Ivo.

Orašje filmsko središte

Festival filma u Orašju poseban je po mnogo čemu, i drugačiji od ostalih festivalskih događanja jer ga krasi prirodnost, gostoljubivost, ležernost. Festival dobrih emocija magnet je za filmaše. Orašje postaje filmsko središte svih viđenijih filmskih djelatnika, glumaca, redatelja, prijatelja filma, Posavine i Ive Gregurevića. Koliko ih je, dovoljno potvrđuje podatak da su svi smještajni kapaciteti, hotela, restorana, motela Županije Posavske popunjena do posljednjeg mjesta, pa su gosti smještaj tražili i u susjednoj Slavniji. Među prvima za dolazak u Orašje Gregureviću su potvrdili dolazak redatelji Lukas Nola, Dražen Žarković, Filip Šovagvić, Robert Orhel Bobo Jelčić i Vinko Brešan. U Orašje dolazi i redateljica dokumentarca Silva Čapin u kojem jednu od uloga igra i Gregurević. Festival privlači i visoke dužnosnike pa u Orašju očekuju iz samog vrha državnih institucija predstavnike BiH i RH.

Voditeljski trojac glumica

Voditeljski trojac atraktivnih filmskih diva ( Leona Paraminski, Mia Begović i Sandra Lončarić) dopunit će ležernost festivala sa dodatnim glamurom. Gotovo smo sigurni kako će pozornica biti ponovo pretijesna za sve glumce koji će se pokloniti uoči premijere filma i otvorenja osmodnevnog festivalskog druženja. Oraška kino dvorana unatoč bremenu godina uspijeva odgovoriti zadaći prijema nekoliko stotina gostiju. Puno više je onih koji bi željeli također biti dio festivalske premijere ali nažalost to će biti moguće tek kada se film-fest preseli u započetu sportsku dvoranu u Orašju.Ideja o gradnji takvog objekta upravo je rođena na jednom od ranijih festivala.

Brojni gosti

Uz veliki broj visokih dužnosnika iz BiH i RH u Orašju očekuju dolazak, uz ostale Vjekoslava Bevandu predsjedatelja Vijeća ministara BiH, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Zagreb Marina Knezovića kao predstavnika institucije koja sustavno i ustrajno svih 18. godina prati veliku filmsku feštu, kao jedan od glavnih pokrovitelja koji osigurava da filmske vrpce iz Pule budu preseljena u Orašje. Ivo Jelušić također ispred HMI Zagreb ali i kao Saborski zastupnik RH dolazi u Orašje , te predstavnici HZHB Elektroprivrede kao glavni pokrovitelji manifestacije. Nakon premijere gosti i svi zainteresirani za druženje sa glumcima sele se iz oraške kino dvorane u prirodni ambijentu uz rijeku Savu na ranč kojim će do ranih jutarnji sati odjekivati tamburice, pjesma Miroslava Škore , veliki Zbor iz Županje sa 30-tak osoba, sve uz kušanje posavskih delicija i šljive-posavske „vatrene“ vode“. Sve će potrajati do jutarnji sati a kada se glumci naspavaju u nedjelju ih slijedi posebna vožnja savskom skelom. Na skeli tamburaši i posavske tradicijska hrana pa će to ponovo biti još jedna nezaboravan (po)savski party na vodi.

Orašje grad festivala


Orašje je i grad tri festivala. “Dani hrvatskoga filma” su najstarijeg datuma. Lutkarski festival također ima zapaženo mjesto u kulturnoj ponudi za osnovce a upravo je filmski festival iznjedrio i „Dane kazališta“ u Orašju. Na prvom ovogodišnjem festivalu utemeljeno je Gradsko kazalište Orašje a Iljo Benković desna i lijeva Gregurevićeva ruka za festival ponovo je glavni lik. U sve je upletena i HMI Zagreb jer pohađanjem seminara kojeg organizira Matica Benković je stekao osnovna znanja iz kazališne umjetnosti koja su dosegnula gotovo profesionalnu kazališnu razinu. -Prvi puta u povijesti našeg kraja utemeljuje se i registrira Gradsko amatersko kazalište „Orašje“ u Orašju. Imamo cilj promicanja stvaralačkih i glumačkih sposobnosti mladih ljudi i razvijanja interesa kod građana prema kazališnoj umjetnosti. Sve to kao i filmski festival jeste jedna slika koja potvrđuje da Posavina ima umjetničku dušu i puno još neotkrivenih talenata, zaključuje Benković.

Osam filmova

Filmska groznica u Orašju počinje 07. rujna a završava 14 rujna. Prvog dana uz prijem kod Općinskog načelnika i svečano otvorenje u Kino dvorani u Orašju bit će prikazan film „Šuti“ redatelja Lukasa Nole. U nedjelju 08.09. na repertoaru je filmsko ostvarenje Dražena Žarkovića „Zagonetni dječak“, a u ponedjeljak 09.09. film „Hitac“ Roberta Orhela. „Ja sam iz Krajine zemlje kestenova“ jedini je film bosanskohercegovačkog redatelja Jasmina Durakovića koji će biti prikazan u utorak 10.09., dok je srijeda rezervirana za film Vinka Brešana „Svećenikova djeca“. 12.09. publici u Orašju bit će predstavljen film „Visoka modna napetost“ Filipa Šovagovića, a u petak 13.09. „Projekcije“ Zrinka Ogreste. Posljednjeg dana festivala u subotu 14.09. bit će prikazan film „Obrana i zaštita“ redatelja Bobe Jelčića, koji je dobio Zlatnu arenu za najbolji film u Puli ove godine. Uz sedam filmova koji su preseljeni iz Pule u Orašje bit će prikazan dokumentarac Silve Čapin ( ulogu ima i Ivo Gregurević) te film posavskih studenata „Neugodna tišina“. U vrijeme festivala snimaju se i kadrovi za njihov novi film „Nepredvidivi“ sa Gregurevićem kao gostujućim glumcem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?