Godine izgnanstva

Posavina i danas vida ratne rane

Derventa 3
27.08.2012.
u 10:29

Iseljene su tisuće Hrvata, danas su se tek rijetki vratili na svoja ognjišta

Trodnevnim sadržajima obilježava se 20. godina izgnanstva Hrvata Bosanske Posavine, svećenici Derventskog dekanata pozvali su na povratak izbjeglih i prognanih na svoja ognjišta. Uputili su apel svim odgovornim da povratak postane realnost koja se događa jer od prijeratnih gotovo 50.000 vjernika iz 15 župa dervenstkoga kraja samo ih se oko tisuću odlučilo na povratak. Među prvim povratnicima i na tom području su bili svećenici.

Volimo Posavinu

U okviru trodnevlja koje su svećenici Dervenstkog dekanata organizirali odvijao se Križni put u Brusnici, zapaljen je plamen nade u povratak, a nedjeljno misno slavlje na Plehanu bilo je završnica manifestacije. Misom je predsjedao nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s drugim biskupima i brojnim svećenicima. Dirljive uvodne riječi na misnome slavlju uputio je dekan Derventskog dekanata Marko Hrskanović. - Petnaest župa Derventskog dekanata s približno 50.000 duša živjelo je svoj miran život. Svaka je župna zajednica imala svoju crkvu. Izbio je rat u proljeće 1992. g., a već u ljeto 15 zvonika ležalo je kao 15 mrtvaca, a od žive crkve ni traga, svi su nestali, podsjetio je dekan Hrskanović u svojem obraćanju i glasno upitao: - Dragi naši oci, crkveni i društveni. Je li izbrisano ime Bosanske Posavine, je li osuđena na zaborav ili je prepuštena vremenu kao teška rana. Smiju li se posavski izgnanici i njihovi svećenici nadahnjivati viđenjem proroka Izekijela i nadati životu, je li opravdana njihova nada. Recite nam danas, je li to samo naš san. Ako je san, molimo Vas probudite nas. I na kraju neka svi znaju. Mi volimo svoju Bosansku Posavinu pa makar bila samo san - zaključio je i najavio misno slavlje, vjere, ljubavi i žive nade pod vodstvom kardinala Puljića.

- Ujedinimo se u molitvi, a ovdje smo da se prije svega molimo za sve pokojne koji su položili živote za ovu grudu, za ovaj kraj, za ovaj zavičaj. Molimo za sve one koji su otišli u bijeli svijet, a srce im je ostalo u ovome kraju da ih molitva ohrabri i nadu podrži. Mi molimo za mir i to pravedni mir i za sve odgovorne da se ponovno dogodi život na ovim prostorima - kazao je tijekom mise kardinal Puljić.

Zajednička molitva

Tijekom emotivne i nadahnute propovijedi, kardinal je zahvalio prije svega svećenicima Derventskoga dekanata na čelu s dekanom Hrskanovićem jer su došli na ideju okupljanja u zajedničkoj molitvi za sve žrtve rata na ovim posavskim prostorima. - Za pokojne molimo svjetlost vječnu, a živima hrabrost za izazove koji nas pozivaju da uporni budemo u obrani istine i čuvanja svojih korijena.Okupili smo se da se nađemo s ovom rodnom grudom, s ovim korijenom gdje su nas u toj vjeri odnjihali, hranili i u život uputili - kazao je kardinal Puljić. Na kraju misnoga slavlja gvardijan samostana na Plehanu fra Ilija Kovačević i župni vikar Mirko Filipović zahvalili su se svim crkvenim velikodostojnicima i svom posavskom puku koji je došao na Plehan. Izrazili su nadu u veći povratak Hrvata na prijeratna ognjišta. Ujedno je pozvao sve Hrvate Bosanske Posavine da izađu na sljedeće lokalne izbore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?