ODLUKE I IZMJENE

Posavina gubi milijune zbog nepravednog PDV-a

skupstina
VL FOTO
02.07.2011.
u 15:59

Na sjednici skupštine Županije Posavske su dali prisegu Milica Mišković, Anđa Đordić i Jozo Blažević

Treća sjednica Skupštine Županije Posavske pod predsjedanjem Marija Jurkić održana je u znaku, uz ostalo, zakonskih odredbi iz oblasti školstva te razmatranja izvještajnih i programskih dokumenta Skupštine i Vlade Županije Posavske.
Na sjednici su dala prisegu tri nova zastupnika: Milica Mišković, Anđa Đordić i Jozo Blažević.

Nova radna mjesta

Prihvaćene su odluke o izboru i imenovanju članova Odbora za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo (Željko Ćošković-predsjednik), Odbora za društvene djelatnosti (Mustafa Jupić-predsjednik) i Odbora za gospodarstvo, proračun i financije (Pejo Damjanović-predsjednik).
-Imajući u vidu učinke globalne recesije, turbulentnu političku situaciju u našoj zemlji i breme naslijeđenih strukturnih problema, Vlada Županije Posavske će u ovoj godini poduzeti sve mjere za stvaranje otvorenog ekonomski i društveno dinamičnog okruženja Županije Posavske. Cilj aktualne Vlade je gospodarski sektor i otvaranje novih radnih mjesta u što ćemo usmjeriti 80 % svih potencijala ministarstava i županijske uprave.

Kako bi investitore doveli na ovo područje već sam održao niz razgovora sa uglednim tvrtkama iz Italije, Švicarske, Austrije, Njemačke i Hrvatske i već ima konkretnih dogovora sa ulagačima oko nicanja novih proizvodnih hala, kazao je predsjednik Vlade Marijan Oršolić i naglasio jedan od najvećih problema.

-Inzistirat ćemo na pravednoj i zakonitoj raspodjeli prihoda od neizravnih poreza u FBiH zalažući se za izmjenu načina raspodjele tih prihoda utvrđenih Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Postojećom raspodjelom Županija Posavska dovedena je u nepravedan položaj zbog čega se gubi nekoliko milijuna maraka temeljem nepravednog koeficijenta izračuna takvog poreza. Zbog tih sam razloga o svemu izvijestio i visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, kazao je, uz ostalo, predsjednik Vlade Oršolić.

Eko-bomba

Skupština je prihvatila izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o srednjem školstvu čime je, rečeno je u pojašnjenju, poboljšan teksta zakona, dana veća sloboda školama oko upisne politike te mogućnosti da se prvi puta škole pojave na tržištu rada. Prihvaćenom dopunom odluke o predmetima koncesije lovstvo i ribolov uvedeni su u predmet koncesije.
Skupštinski su zastupnici zasjedanje najvišeg zakonodavnog tijela iskoristili i na ukazivanje nekoliko problema iz svojeg okruženja.

Ukazano je na problem ekološkoga zagađenja nadomak Odžaka te apelirano na rad mjerodavne inspekcije. Zatraženo je i pojašnjenje informacije do koje se došlo iz medija kako od 300 donacija za branitelje na području Federacije BiH niti jedna nije stigla do Posavine. Zastupnike zanima i tko su članovi upravnih i nadzornih odbora i kolika su im primanja, više informaciju o krađama na području općine Orašje te zašto se skupština ne prenose izravno.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
16:46 02.07.2011.

Ako se u ovom listu kaze da je Federalna vlada nelegalna,odakle je sada ova u Z.Posavskoj legalna ili moze i ovako i onako kako ovaj list sluzi samo HDZeu ZNA SE kad je sta legalno kada nije.Cilj i jeste jedne drzave da se osnazi zajednistvo ubiranjem poreza,pa ce se zupanije morati malo nauciti davati vladi F. i drzavi BiH gdje spada i ova zeupanija, ane kao prije za vrijeme skele....kao drzava u drzavi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?