Razgovor

Popunu Ustavnog suda odvojiti od pitanja rekonstrukcije vlasti FBiH

Mirsad Kebo
19.04.2013.
u 09:10

I predsjednik i potpredsjednici entiteta instrument su zaštite nacionalnog interesa, a interes 
svog naroda štitite štiteći druge

Jedan od najdugovječnijih i najiskusnijih političara u Bosni i Hercegovini preuzeo je zadnjih dana lidersku poziciju u traganju za izlaskom iz ustavne krize u kojoj se već mjesecima nalazi Federacija BiH. Svjestan svojih ustavnih ovlasti potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo pokušava zadnjih dana s preostalom dvojicom članova Predsjedništva entiteta Živkom Budimirom i Svetozarom Pudarićem postići dogovor o popuni Ustavnog suda FBiH, što je temeljni preduvjet i za okončanje institucionalne i krize vlasti u Federaciji. U razgovoru za Večernjak Kebo govori o ovim pokušajima, a po prvi put odgovara i na pitanja o svom izlasku iz SDA, odnosu sa Sulejmanom Tihićem i nastavku političke karijere.

• Ustavna i institucionalna kriza u Federaciji traje dugo. Jesmo li danas bliži izlasku iz ove situacije?

Slažem se da je riječ o ustavnoj krizi koja ima odraza na cjelokupnu situaciju u državi. Mislim i nadam se da smo blizu rješenja. Ovih dana daleko od očiju javnosti nastojimo doći do rješenja za popunu Ustavnog suda FBiH. To nije politička stvar, jer je funkcioniranje Ustavnog suda važno za normalan rad svake države. Bespotrebno smo ispolitizirali to pitanje i trebamo ga vratiti u one okvire u kojima ono i treba biti. Predsjednik i dopredsjednici FBiH po Ustavu predlažu i nakon dobivanja suglasnosti Doma naroda imenuju suce Ustavnog suda. Nadam se da smo na putu spoznaje osobne odgovornosti da učinimo sve kako bi bio popunjen Ustavni sud.


• Po Vašoj procjeni, a imajući u vidu razgovore koje ste spominjali, kada bi ova ustavna kriza mogla biti riješena?

Postoje različiti pristupi popuni Ustavnog suda, posebno u kontekstu značaja funkcioniranja te institucije za rekonstrukciju vlasti u Federaciji. Smatram da ta dva pitanja treba razdvojiti. Pitanje Ustavnog suda je pitanje države, dok se pitanje promjene vlasti rješava na drugi način. Oni koji povezuju ta dva pitanja pokušavaju izvršiti pritisak ili utjecaj na sudbene institucije. I predsjednik i potpredsjednici entiteta su instrument zaštite nacionalnog interesa, a interes svog naroda najbolje štitite ako štitite i interese drugih naroda. Nadam se da ćemo prevladati situaciju u kojoj se nalazimo. Ovdje nema nevinih, kao što nema ni pobjednika i poraženih. Svi smo poraženi i ako uspijemo deblokirati rad Ustavnog suda, onda ćemo svi biti pobjednici.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?