STOMATOLOGIJA

Popravak zuba u BiH 10 puta jeftiniji nego ‘vani’

zubi
Arhiva Večernjeg lista
03.09.2011.
u 12:37

CT pregled glave u Švicarskoj košta oko 1.200 franaka, a u BiH 15 puta manje

Sezonu godišnjih odmora milijunska dijaspora koristila je za obilazak rođaka u BiH, ali i za neke praktične stvari.

Dok većina administracije ljetuje, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri i trgovci u većini bh. gradova imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori.

Ljetni odmori

Pretpostavlja se da samo tijekom ljetnih odmora u BiH dođe više od pola milijuna njezinih građana koji žive u inozemstvu. Iako nema konkretnih statističkih podataka, poznato je da mnogi od njih koriste dolazak u domovinu kako bi po znatno nižim cijenama nego u SAD-u i zapadnoeuropskim zemljama koristili medicinske i druge usluge. Osim hrane, u BiH su jeftinije nego na Zapadu skoro sve vrste medicinskih i „luksuznih“ tretmana.

To se posebno odnosi na Švicarsku, čiji stanovnici zbog standarda, ali i naglog jačanja nacionalne valute, sve češće idu u inozemstvo na stomatološke zahvate ili kozmetičke tretmane. Kako smo doznali u razgovoru sa skupinom naših građana koji žive u toj zemlji, najveći interes vlada za stomatološke usluge koje su u Švicarskoj među najskupljima u Europi. - Popravak jednog zuba košta oko 320 franaka, a vađenje zuba čak 250 franaka, što je po sadašnjem tečaju oko 425 maraka. U BiH su ovi zahvati 10 puta jeftiniji.

Protetika je u Švicarskoj još skuplja, a samo za jedan „most“ plaća se i do 20 tisuća franaka.

U BiH su i ove usluge pet do deset puta jeftinije i naravno da se isplati sve stomatološke zahvate raditi u BiH, kažu nam bh. građani koji žive i rade u Švicarskoj. Imajući ovo u vidu, ne čudi što bh. zubari zadovoljno trljaju ruke u ljetnim mjesecima. Slično je i s privatnim zdravstvenim ustanovama.

Pretrage jeftinije

Primjerice, CT pregled glave u Švicarskoj košta oko 1200 franaka, a u BiH i do 15 puta jeftinije.

Povoljnije su u BiH i usluge frizera i kozmetičara, jer šišanje u švicarskim salonima žene plaćaju i do 150, a čišćenje lica oko 180 franaka, što je približno 300 maraka.

Masaža se u Švicarskoj plaća od 90 do 120 franaka, odnosno oko 200 maraka, a u BiH ne više od 50 maraka. Cijene ovih usluga u drugim europskim zemljama nešto su niže, ali ipak veće nego u BiH.

Nijemci, tako, šišanje plaćaju oko 30 eura, a toliko košta i jedan tretman masaže. Slične cijene su i u Austriji, dok su najbliže astronomskim švicarskim cijenama one u skandinavskim zemljama.

U svakom slučaju, cijene mnogih usluga u Bosni i Hercegovini znatno su niže nego u većini europskih država odakle ljeti dolazi dijaspora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?