PROBLEMI U TURIZMU

Poplava ilegalnih turističkih vodiča i neprijavljivanje turista postalo trend

turisti
Grgo Jelavić/PIXSELL
14.07.2013.
u 10:17

Zahvaljujući računalu i suvremenoj tehnologiji, većina ih radi kod kuće, ostvaruje kontakte, a pojedinci čak sami odlaze u susjednu Hrvatsku i dovode grupe u Sarajevo...

Prema podacima Agencije za statistiku, već sad se može tvrditi kako bi ovo mogla biti uspješnija turistička sezona. No, i turizam kao grana gospodarstva čini se da je zaronio duboko u sivu ekonomiju. Prvi primjer su nelegalni turistički vodiči. Podsjećanja radi, turistički vodiči u Sarajevu godinama imaju problema s domaćim i stranim nelegalnim “kolegama” koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju i uzimaju im posao.

“Ilegalci” stranci

Iako je bivši ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg uložio dosta napora i truda da turistički vodiči moraju biti certificirani, a certifikat se stjecao polaganjem ispita iz poznavanja povijesti, nelegalni turistički vodiči i dalje su prisutni na sarajevskim ulicama. Iz Turističke zajednice su još prošle godine upozoravali inspekcijsku službu, kako svakog dana po gradu svoje usluge nude nelegalni turistički vodiči. Među njima je bilo Turaka, Mađara, pa čak i Južnokorejanca. U Udruženju se već godinama bore s problemom neregistriranih vodiča, koji slabo ili nikako poznaju povijest grada. Osim toga što nisu dovoljno educirani, ne plaćaju ni porez, rade bez dozvole, lažno se predstavljaju, a to u svakom slučaju šteti gradu. Prema podacima kojima raspolaže turistička zajednica, od 400 turističkih vodiča koji imaju certifikat, samo ih je sedmero licencirano. Prema Zakonu o turističkoj djelatnosti, samo registrirani turistički vodiči imaju pravo raditi ovaj posao. Ali zakon se krši, jer prema ne službenoj procjeni, samo na području Sarajeva posao ilegalno obavlja stotinjak osoba.

Dovode turiste iz Hrvatske

Zahvaljujući računalu i suvremenoj tehnologiji, većina ih radi kod kuće, ostvaruje kontakte, a pojedinci čak sami odlaze u susjednu Hrvatsku i dovode grupe u Sarajevo. Pojedinci su se usavršili do te mjere da čak izdaju i prazne stanove u koje smještaju turiste, a nije im nepoznat ni dogovor s vlasnicima sarajevskih hostela, a kojih u Sarajevu ima na svakom koraku. Pri tome i vlasnici stanova u ovoj krizi nešto zarade, ilegalni vodiči također, ali je država na gubitku, jer porez nitko ne plaća. Iz Federalnog ministarstva turizma i okoliša pak tvrde, da bi jedan turistički vodič radio legalno, mora ispunjavati jedan od dva glavna uvjeta: imati samostalni obrt koji će biti uredno prijavljen kako bi plaćao porez državi ili biti zaposlen u nekom hotelu ili putničkoj agenciji te imati certifikat izdat od Ministarstva. Problem je što se većina, kada položi stručni ispit i dobije certifikat, ne prijavi za rad niti postane uposlenik neke putničke agencije, nego se samostalno angažira preko određene agencije koja ih ne prijavi i na taj način izbjegnu plaćanje dažbina.

Povijest je majka (ne)znanja

Kada je u pitanju poznavanje povijesti grada, prema informacijama iz turističke zajednice ističu da ti ljudi malo znaju o povijesti naše zemlje, zatim raspolažu pogrešnim informacijama ili ih često izvrću. Kako većina turista koji posjećuju glavni grad posebno zanimanje pokazuje prema mjestu sarajevskog atentata, nitko od ilegalnih vodiča ne kaže i pokaže mjesto na mostu na kojemu su bile izlivene biste u prirodnoj veličini prijestolonasljednika Ferdinanda i supruge Sofije. Isto tako malo tko zna razlikovati židovske sinagoge u gradu, sefardskih i aškenazi Židova. S druge strane, u ostalim županijama ne postoji zanimanje za ovaj problem. Prema nekim podacima, samo u Mostaru i Međugorju na crno radi veliki broj vodiča. Unatoč propisanim kaznama za ilegalni rad, do sada nitko nije odgovarao. Naime, prvi korak je kazna od 100 KM, nakon toga ako se istog čovjeka zatekne u ilegalnom radu slijedi kazna od 1500 KM. Ako bi ponovio djelo, slijedi mu zabrana rada od jedne do pet godina. Međutim, ako ni to nije bude dovoljno, slijedi zatvorska kazna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?