Nepravilnosti

Popisni materijal u Sarajevu bačen u kontejner za otpad!

Popis
22.10.2013.
u 09:03

Osim popisnice u smeću je završio i tzv. kontrolnik, te upitnik za kućanstvo

Nepravilnosti u vezi s popisom stanovništva 2013. u BiH ne prestaju ni nakon što su popisivači završili svoj posao. Jedan od takvih primjera je i činjenica da je u kontejneru za otpad u sarajevskom naselju Dobrinja, u Općini Novi Grad, završio popisni materijal! Popisni materijal je snimljen 21. listopada, a novinar AA se uvjerio u njegovu vjerodostojnost. Osim jedne popisnice (P-1), u smeću je završio i tzv. kontrolnik, te upitnik za kućanstvo (P-2). U materijalima se navode imena šest osoba koje su navodno popisivane, vjerojatno čitava obitelj. Iako su popisivači trebali popisnice vratiti do 20. listopada u općinska popisna povjerenstva, kako bi iste jučer bile prevezene u središnje obradno mjesto u Istočnom Sarajevu, neke od popisnica, ipak, nisu vraćene, što potvrđuje i slučaj iz sarajevskog naselja Dobrinja. Navedeni događaj podgrijava sumnje da bi moglo biti još takvih slučajeva.

Direktor Agencije za statistiku BiH (BHAS) Zdenko Milinović je kazao kako ne može davati odgovore na pitanja vezana uz ovaj slučaj, te da je za odnose s medijima zadužena glasnogovornica BHAS Mirsada Adembegović. Ona, također, nije mogla dati komentar na slučaj iz naselja Dobrinja. Naglašavajući kako nema ovlasti sama dobiti odgovore, a bez prethodnog kontaktiranja popisnog ureda. Član projekta “Popismonitor” Dalio Sijah kazao je u izjavi za AA kako slične pritužbe tijekom popisa nisu zabilježili. “Dobili smo razne pritužbe na proces provedbe popisa, ali, zaista, da je netko bacio popisnicu u kontejner, nismo. Koliko sam ja upoznat, sav popisni materijal trebao je biti vraćen do nedjelje u popisna povjerenstva, i ispunjen i prazan, a kako bi bio skladišten u Istočnom Sarajevu”, rekao je Sijah za Anadoliju. Kako je jučer priopćeno iz Agencija za statistiku BiH, u skladu s planom počela je distribucija popisnog materijala s terena u središnje obradno mjesto koje se, prema Zakonu o popisu, nalazi u Istočnom Sarajevu. Dostava i skladištenje popisnog materijala treba se završiti do 25. listopada. Za potrebe poslova prijema, evidentiranja i skladištenja popisnog materijala Agencija za statistiku BiH je u suradnji s entitetskim zavodima zaposlila, putem javnog poziva, skladištare i operatere za preuzimanje popisnog materijala. “Za potrebe obrade podataka bit će ukupno zaposleno 298 osoba, na razdoblje od devet do petnaest mjeseci.Čuvanje popisnog materijala u popisnim povjerenstvima lokalne samouprave, do završetka aktivnosti povjereno je Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH”, priopćeno je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?