PONUDA DODIKU

Ponuđena reforma pravosuđa - ili referendum i oštre sankcije

dodik
Dejan Moconja
08.05.2011.
u 16:04

Prema agencijskim vijestima iz Bruxellesa, plan B ne postoji, pa će se vlasti RS-a suočiti sa sankcijama EU-a

Između Bruxellesa i Banje Luke u tijeku je intenzivna komunikacija koja ima za cilj spriječiti eskalaciju ionako goleme političke krize u Bosni i Hercegovini. Do sredine idućeg tjedna nastoji se pronaći rješenje koje će spriječiti održavanje referenduma u Republici Srpskoj, ali i zadovoljiti interese vlasti ovog entiteta.

Pismo Dodika

Od obraćanja visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a ne očekuje se mnogo. Slično je i s pismom koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, a u kojem tvrdi da Inzko pokušava prevariti svjetsku organizaciju.

Mnogo veće nade polažu se u izravnu komunikaciju koja postoji između vlasti RS-a i administracije u Bruxellesu, a o čemu je, dakako, detaljno upoznat i američki State department. Dodiku je, navodno, ponuđena temeljita reforma bh. pravosuđa u zamjenu za povlačenje odluke o referendumu. Dok se čeka odgovor iz Banje Luke, jasno je da je to jedina alternativa. Prema agencijskim vijestima iz Bruxellesa, plan B ne postoji, pa će se u slučaju da ne odustanu od referenduma, vlasti RS-a suočiti s ozbiljnim sankcijama EU-a. Premda unutar EU-a, kao i mnogo puta ranije, ne postoji jedinstven stav kako oštar odgovor na referendum treba biti, ne treba sumnjati u žestinu reakcije.

Izvor agencije Srna iz Bruxellesa navodi da postoje dvije analize kako bi se trebalo reagirati na odluku o referendumu u RS-u, od kojih prva predviđa mekši pristup, a druga da se prema RS-u treba postupati bez ustupaka.

Mekši pristup

-Oni koji smatraju da Dodik želi zaoštravanje i povlačenje predstavnika RS-a iz institucija BiH, zalažu se za mekši pristup, jer žele da se formira Vijeće ministara BiH.

Ovakav stav je pogotovo izražen, jer nakon posjeta predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojčića, Bruxellesu postoji razumijevanje za argumente koje je iznio, kazao je ovoj agenciji jedan visoki europski diplomat, dodajući kako i to „razumijevanje“ ima svoje granice.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar guten_tag
guten_tag
19:14 08.05.2011.

civilizirana eunija se boji demokracije . kako lijepo zvuče njihove floskule o ljudskim pravima , slobodi , jednakosti , demokraciji , slobodnim izborima itd . mile , neki ga zovu mile ronhill , ih cipelari a oni mu ne mogu ništa . jedino rješenje je antifašist mesić da mu \" precvika \" koridor . inače mu mogu poduvati , oni se trude spojiti nespojivo .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?