ČETIRI STRANKE

Ponuda za 17. ruku kako bi HBŽ dobila novu Vladu

hbz
VL FOTO
04.04.2012.
u 09:38

Četiri stranke nude uprave, javna poduzeća, agencije kako bi imali dovoljnu potporu za Vladu

Četiri stranke koje će činiti vladajuću većinu u Hercegbosanskoj županiji dogovorile su na jučerašnjem sastanku da službeno prošire razgovore s izabranim zastupnicima i strankama koje su se okupile u “oporbi” ne želeći podržati izbor nove Vlade. Potvrdio je to predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. Boro Krišto koji je istaknuo da očekuje vrlo skori dogovor budući da više ne postoje racionalna objašnjenja građanima za ovakvu situaciju jer vlast nije izabrana čak osamnaest mjeseci nakon održanih općih izbora 2010. godine. 
“Možda to zvuči kao otrcana fraza, ali mi zaista želimo da se što prije uspostavi nova županijska Vlada.

Ustupci za vlast

Predstavnici stranaka koje okupljaju šesnaest zastupnika u skupštini Hercegbosanske županije uputit će poziv ostalim strankama i zastupnicima za pojedinačne razgovore o eventualnoj potpori i sudjelovanju u vlasti”, rekao je za Večernjak, nakon jučerašnjeg susreta četiri stranke, predsjednik HDZ-a 1990. Hercegbosanske županije Boro Krišto. Dodao je da su stranke spremne ustupiti dio poslijeizbornog kolača kako bi se došlo do uspostave vlasti nakon zastoja koji je prouzročio brojne frustracije. 
“Postoji prostor za razgovore jer nisu sve raspoređene. Prostora unutar Vlade nema, ali što se tiče ostalih pozicija može se razgovarati u slučaju potpore”, rekao je Krišto pojašnjavajući da se radi o pozicijama u ‘drugom i trećem ešalonu’ vlasti, upravama, javnim poduzećima, zavodima, službama.

Poslije Uskrsa

Županijski čelnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SNSD-a i SDA vjeruju da je dogovor moguće uskoro postići nakon što se ubrzaju razgovori koji su se do sada uglavnom neslužbeno vodili sa stranačkim dužnosnicima, ali i zastupnicima iz HSP-a BiH, Narodne Stranke Radom za boljitak, HSS-NHI-a, SDP-a BiH, ali i Demokratskog narodnog saveza (DNS). Koaliciji četiri stranke potrebna je samo jedna ruka kako bi došli do potrebne dvotrećinske većine koja je, sukladno Ustavu, kvalificirana za potvrdu nove županijske Vlade. Ta će ruka, međutim, biti iznimno na cijeni i moguće da dobije i više pozicija nego što će to imati pojedine stranke koalicije.

Kako doznajemo, najbliže da podrži aktualnu Vladu je Socijaldemokratska partija BiH ili pak predstavnik DNS-a u županijskoj Skupštini. S obzirom na predstojeće razdoblje koje će obilježiti katolički i pravoslavni Uskrs, procjenjuje se da bi ova županija mogla dobiti novu Vladu iza 15. travnja. To bi se moglo dogoditi na prvoj sjednici županijske Skupštine.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mile ivancic
mile ivancic
10:03 04.04.2012.

Hvala Bogu, da se napokon dogovore!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?