INICIJATIVA

Ponovno protiv spomenika papi Ivanu Pavlu II. u središtu Sarajeva

Papa Ivan Pavao II
Zvonko Čorić
05.02.2011.
u 11:47

Glavni urednik glasila Islamske zajednice predlaže da se umjesto kipa, Papi ispred katedrale posade dva bora

Upravo kada se ponovno počelo vjerovati da će popustiti pritisak protiv izgradnje spomenika posvećenog pohodu Ivana Pavla II., a koji je planiran ispred katedrale u središtu Sarajeva, glavni urednik Preporoda, informativnog glasila Islamske zajednice, Aziz Kadribegović oglasio se krajnje uvrjedljivim komentarom. Ustvrdio je kako ne vidi razloga zašto se digla buka zbog protivljenja izgradnji spomenika Karolu Woytili, i to ‘gotovo cjelokupnog naroda iz koga je taj ‘glas-ić’, na opće iznenađenje, dopro’.

Time je ne samo nastojao uvrijediti Katoličku crkvu nego i cijeli hrvatski narodni kolektiv kojega, kao i dio sarajevske političke elite, smatra gotovo nevažnim u društvu BiH. Jednako tako složio se s istupom sarajevskog umjetnika Safeta Zeca koji se usprotivio bilo kakvoj graditeljskoj intervenciji u strogoj gradskoj jezgri. Pri tome je predložio da se spomenik podigne na nekome drugom mjestu u gradu, a umjesto spomenika pokojnom Svetom Ocu predlaže da se posade dva bora ispred katedrale.

Zanimljivo je ovo razmišljanje da glavnome uredniku Preporoda Kadribegoviću i umjetniku Zecu ne smetaju borovi ili jelke jer, po svome krajnje nekonzistentnom razmišljenju, ispada da ne krnje izgled uže gradske jezgre. S druge pak strane, spomenik velikome čovjeku koji je bio spreman poginuti 1994. i 1997. godine kako bi se solidarizirao s patnjama Sarajlija, po tome je razmišljanju sporan.

Problem je očito generičke naravi - sporan je katolički poglavar jer bi mogao ‘uvrijediti’ druge i drukčije u središtu bosanskohercegovačkoga glavnog grada.

Ključne riječi

Komentara 4

AN
Ana33
22:49 05.02.2011.

Provo su htjeli islamisti \"likvidirati\" iz njegove kuće kardinala Puljića, sada si ponovno KOPAJU jamu... Pomažu Vatikanu da im potpiše smrtnu presudu!

Avatar bucalo
bucalo
00:09 06.02.2011.

a cudna mi cuda u sarajevu ne daju nasem PAPI da se postavi bista, recite narodu da je to netko drugi i raja ce se slozit...........

Avatar bikkojisjedi
bikkojisjedi
15:48 06.02.2011.

Multietničnost i multikulturalnost u praksi

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?