UZDRMANA ČETVORKA

Ponašanje Vlade FBiH uzdrmalo četvorku

Prosvjed
19.05.2013.
u 11:53

Proračun se prazni po željama članova bivše platforme na hitnim sjednicama Vlade koje se po sadržaju ne razlikuju od redovite prakse usmjerene protiv interesa Hrvata u BiH

Skoro godinu dana je prošlo otkako je SDP raskinuo koaliciju sa SDA, a u međuvremenu se, što zahvaljujući vještim opstrukcijama Stranke demokratske akcije, što nedosljednosti i nedorečenosti nove parlamentarne većine, pa i nesnalaženju, nije zaživjela nova parlamentarna većina u kojoj su dominantne hrvatske stranke aktivno sudjelovale u parlamentarnoj potpori, ali im nije dopušten ulazak u izvršnu vlast. I unatoč tome što su predstavnici četvorke SDP - SBB - HDZ BiH - HDZ 1990. Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić, Dragan Čović i Božo Ljubić usuglasili kako zaobići prepreke i stvoriti pritisak na promjenu vlasti, u realnom političkom životu se nastavila klasična trgovina krnje platforme.

Očekivani scenarij

Ovakvo ponašanje i kupovanje vremena odavno je potrošilo strpljenje kod tri stranke koje nisu u vlasti, a dva od tri čelnika Radončić i Ljubić su poručili kako ne vide više smisla ulaziti u federalnu vlast. Vrlo malo vremena je ostalo za eventualni zaokret i povratak povjerenja koje je uzdrmalo četvorku. Upravo je takav scenarij priželjkivao vrh SDA koji je kupovinom vremena pretpostavljao da će izbiti iskre kod novih partnera. Kap koja je prelila čašu su upravo izvanredne odluke s hitnih sjednica federalne Vlade koje su već i na samome početku bile upravo više nego redovite i po brojnu točaka i po sadržaju odluka. No, odluke su, po dostupnim informacijama razočarale hrvatske stranke jer se federalni proračun prazni poput bankomata kako za financiranje želja članova bivše Platforme unutar Vlade i javnih poduzeća tako i za gotovo isključivo bošnjačkih područja u Federaciji, dok su izdvajanja za hrvatska područja u sferi promilskih iznosa.

Promili za hrvatska područja

Na hitnoj sjednici Vlade u Mostaru tijekom koje pojedini ministri nisu znali hoće li biti uhićeni i neki od njihovih kolega u sklopu uhićenja Živka Budimira donesena je odluka o novom nepovoljnom zaduženju preko izdavanja zapisa od 20 milijuna maraka što ozbiljno narušava fiskalnu stabilnost. A na posljednjoj sjednici je u najboljem duhu nastavljeno subvencioniranje posrnulih poduzeća na većinskom bošnjačkom području ili pod utjecajem tamošnjih političkih stranaka. Tako je kompaniji Binas iz Bugojna upumpano 1,3 milijuna maraka iznimno povoljnih kreditnih sredstava na razdoblje od pet godina. U ministarstvu energetike nastavljeno je način izmirenje obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje rudnicima za što je izdvojeno čak 28 milijuna maraka. Ovi potezi su očito političko-izbornog i nacionalnog karaktera, a imaju i obilježja kaznenog djela. Do sada je Federacija BiH iz zajedničkog proračuna namirila više od milijardu maraka dubioza za neisplaćene doprinose za mirovinsko osiguranje. Od toga iznosa tek 1000. dio otpada na rudnike boksita u Posušju ili pak Livnu koji su samo utrpani radi pokrića ovih ogromnih izdvajanja. Na istoj sjednici jedini sportski kolektivi koji su dobili potporu su također sportski kolektivi i pojedinci s bošnjačkih područja, kao i zaštićeni spomenici kulture. Istodobno prihvaćen je plan rada poduzeća Autocesta FBiH čiji rad najbolje ilustrira odnos jer se na hrvatskome području gradi tek 5 km u odnosu na 100 km kroz Bosnu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?