Srčani udar

Pomoćnik ministra obrane BiH pao na pozornici i umro

Čapljina
Frano Matić
29.05.2012.
u 09:10

Tragičan slučaj na samom početku ceremonije svečanog otvaranja međunarodne civilno-vojne vježbe

Na samom početku jučerašnje ceremonije svečanog otvaranja međunarodne civilno-vojne vježbe “Zajednički otpor 2012.” u vojarni “Božan Šimović” na pozornici dogodio se tragičan slučaj u kojem je od posljedica teškog srčanog udara preminuo pomoćnik ministra obrane BiH za logistiku Trpimir Rebac.

Pao na pozornici

Unatoč brzoj pomoći liječničkih ekipa Doma zdravlja Čapljina, saniteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojnih liječnika američke vojske Rebac je preminuo na putu k Mostaru. Točno u podne, kada je krenula ceremonija otvaranja vježbe i kada je trebalo uslijediti intoniranje himne BiH i SAD-a te službeni govori, Rebac se odjednom srušio na pozornici te su mu odmah u pomoć priskočile i liječničke ekipe. Slike tog spašavanja su bile mučne i sve je potrajalo nekih petnaest minuta. Kako se moglo vidjeti i čuti, srčani je udar bio toliko jak da mu nažalost nije bilo spasa, iako su liječničke ekipe učinile krajnji napor ne bi li ga spasile. Američki liječnici desetak minuta i oživljavali su Repca kojeg su na kraju snijeli s pozornice do sanitetskog vozila OS-a BiH kojim je i odvezen k Mostaru. Nažalost, do Mostara nije ni stigao pa je stigla vijest da je preminuo točno u 12:46 sati. Ovaj nesretni slučaj u početku je zbunio postrojene vojnike, tj. sudionike vježbe dolje na nogometnom terenu u krugu čapljinske vojarne i novinare od kojih su mnogi u prvom trenutku mislili da se radi o nekoj pokaznoj i nenajavljenoj vježbi i intervenciji domaćih i američkih liječničkih ekipa.

Srčani udar

Upravo je ova vježba “Zajednički otpor 2012.” i zamišljena da se njome testira sustav spašavanja u teškim situacijama i uslijed prirodnih i drugih katastrofa. Nesretni Trpimir Rebac je doživio srčani udar samo nakon nekoliko minuta otkako se uspeo na pozornicu do koje je inače došao ubrzanim koracima kako ne bi zakasnio na početak ceremonije. Za vrijeme ceremonije, koja je nakon polusatnog prekida na kraju i privedena kraju, bila je nesnosna sparina pa je vjerojatno i to uz umor zbog bržeg hodanja doprinijelo ovom nesretnom slučaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?