Naslovnica

Politika blokira uspostavu policijske postaja u Međugorju

Ministar pravda inicijativu većom sigurnošću u Međugorju i Ravnom koja je narušena posljednjih godina
16. veljače 2011. u 09:15 0 komentara 56 prikaza
policija
Foto: AFP/Pixsell

Odnedavno je ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Zoran Krešić ponovno pokrenuo inicijativu za uspostavu policijske postaje u Ravnom i Međugorju čime bi se u značajnoj mjeri povećala razina sigurnosti u ova dva mjesta u kojima su dosad bile raspoređene policijske ispostave s razmjerno malim brojem policijskih djelatnika.

Bez politiziranja

Takvu inicijativu podupro je ravnatelj policije Amir Begić, Europska policijska misija u BiH, predstavnici međunarodne zajednice te općine Ravno i Čitluk. Općina Ravno jedina u državi nema policijsku postaju iako je prostorno najrazvučenija, dok Međugorje svake godine posjeti milijun hodočasnika. No, sve to nije bilo dovoljno da se prije nekoliko mjeseci na sjednici Vlade HNŽ-a podrže izmjene Pravilnika o sistematizaciji unutar MUP-a kako bi se otvorile dvije policijske postaje. Ministar Krešić tada nije uspio ovu točku niti staviti na dnevni red jer se tražio “politički dogovor”.

“Tada sam ironično poručio neka političke stranke odgovore trebaju li bolju ili lošiju sigurnosnu situaciju. Pokušavamo ponovno pokrenuti inicijativu. Nadam se da će svi relevantni politički čimbenici podržati i da neće politizirati jer je jedini cilj bolje stanje sigurnosti i imovine na području županije”, rekao je ministar Krešić.

Veći kriminal


Prema njegovim riječima, zabilježeno je povećanje kriminala u Ravnom budući da se radi o tranzitnome području i vrlo razvučenoj općini. To se ipak uspjelo smanjiti pokretanjem tek stalnog policijskog punkta u mjestu Ivanjici gdje su na ispomoći službenici iz Policijske uprave Čapljina. Dodao je da je više nego evidentno da u Međugorju treba povećati razinu sigurnosti budući da se radi o najpoznatijem i najposjećenijem mjestu u BiH zbog velikoga broja hodočasnika. - Analizom posljednjih godina zaključili smo da se zbog malog broja policajaca, ispostava u Međugorju teško može uhvatiti u koštac s problemima. Izmjenama Pravilnika značajno bi se povećao broj policijskih službenika u Međugorju i Ravnom”, ističe Krešić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.