WIKILEAKS

Politički sukobi Hrvata i Bošnjaka priječe koridor u Hercegovini

english
VL FOTO
02.09.2011.
u 09:43

Jasno je da koridor, kao i većina drugih projekata u BiH, ne predstavlja samo autocestu i izgradnju nego politiku i podmetanja

U jednome od izvještaja koje je objavio WikiLeaks obrađeni su i problemi koji su u BiH vezani uz izgradnju autoceste na koridoru Vc. Bivši američki veleposlanik Charles English istaknuo je da postoje sigurna sredstva za financiranje ovoga projekta, no da politika u najvećoj mjeri blokira izgradnju. Pri tome je istaknuo da su Europska banka za obnovu i razvoj te Europska investicijska banka spremni financirati izgradnju više dionica autoceste, ali da politički problemi i zastoji umnogome ometaju ovu izgradnju.

Tako je u izvještaju obradio i tadašnji raskol te nadglasavanje hrvatskih ministara oko trase koridora Vc na području Hercegovine koji su tražili da se odobri gradnja. U izvještaju su sučeljena i različita stajališta bilo da se radi o bošnjačkim ili hrvatskim dužnosnicima koji različito gledaju na realizaciju toga projekta. Iako bi, međutim, tamo trebali predstavljati stručne osobe, bošnjački su dužnosnici tvrdili kako postoje zloporabe oko kupovine zemljišta te očito lažno tvrdili da bi koridor, odnosno most prošao kroz samo naselje Blagaj, što je apsolutna laž.

Jedino u čemu bivši američki veleposlanik nije pogriješio jest da svaka strana ima svoju verziju istine te da pod krinkom zaštite interesa ustvari ima koruptivne razloge i pozadinu. 
“Jasno je da koridor Vc, kao većina drugih projekata u Bosni i Hercegovini, predstavlja puno više nego samo autocestu, izgradnju, ili ekonomski napredak BiH”, ističe English. Prema njegovim riječima, to je postao povod za političku bojišnicu između političara Hrvata i Bošnjaka dok se građani bore kako preživjeti.

Valja reći da i ovo američko izvješće nije do kraja zavirilo u srž problema, nego se samo zadržalo na površini iako je naznačilo što su glavne posljedice političkih nesporazuma. Međutim, valja reći kako Hercegovina u najvećem dijelu, ako se isključi nekih desetak kilometara koji će se graditi od granice s RH u Pločama, ostaje gotovo u potpunoj blokadi, i to zasigurno ne zbog Počitelja, Blagaja ili povijesnih vrijednosti (kao da ih drugdje uopće nema), nego zbog isključive strategije da ovaj dio zemlje bude u svakome slučaju zaostao te da se državna sredstva koja donose novi standard i zapošljavanja usmjere sjevernije, u Bosnu. A to je sada slučaj.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:48 02.09.2011.

a moj zoka hr nas nece sarajevo nam mrzi di smo prispili ????????komu smo se toliko zamjerili

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?