Izmjene

Političke stranke će moći u BiH dobiti donacije do 50 tisuća KM

Dom naroda
17.11.2012.
u 10:39

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer sjednicu završio za sat vremena

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jučer Zakon o financiranju političkih stranaka, koji je, kako se tvrdi, potpuno usklađen s europskim standardima. Usklađen je zakonski okvir za djelovanje političkih stranaka kroz detaljnu regulativu načina stjecanja financijskih sredstava za njihov rad, kao i reguliranje načina kontrole potrošnje financijskih sredstava stranaka i ostvarivanje transparentnosti njihovog rada, s ciljem zaštite interesa građana, kao i zaštite opravdanog interesa zemlje.

Puno kritika

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Dragan Čović podsjetio je da je do sada bilo puno kritika i problema u transparentnosti trošenja sredstava, ali da više ne postoji razlog za ograničavanje sredstava koja dolaze u političke stranke, ako se to radi sukladno zakonu. -Zašto bi ograničavali fizičku ili pravnu osobu ako želi biti dio političke opcije. No, mora se znati što ta osoba radi, kakve odnose ima s institucijama BiH, postoji li problem sukoba interesa i slično. Taj segment mora biti do kraja transparentan, kazao je Čović. Oni koji su se suzdržali prilikom izjašnjavanja, kao što je Mladen Ivanić, kažu da iznosi dopuštenog pojedinačnog financiranja od 10 tisuća za fizičke i 50 tisuća za pravne osobe, ukazuju na postojanje određenih interesa. Na jučerašnjem zasjedanju Dom naroda je u prvom čitanju usvojio i 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, te veći broj međunarodnih sporazuma. Izaslanici su odbacili zahtjev Vijeća ministara da se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o komunikacijama razmatra po žurnom postupku, pa će ovaj važni propis u proceduru po skraćenom postupku. Usvajanje ovih zakonskih izmjena omogućit će imenovanje novog Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije, a potom i novog ravnatelja ove državne agencije.

Čekanje na imenovanja

Kao što je poznato, dogovor „šestorke“ je da se sva imenovanja razmatraju tek nakon sastanka 20. studenoga. Ipak, Dom naroda je jučer potvrdio ponovno imenovanje Boška Šiljegovića za parlamentarnog vojnog izaslanika. To imenovanje nije bilo sporno, baš kao ni razrješenje s dužnosti člana Ureda za razmatranje žalbi BiH Stipe Petričevića. Dom naroda jučer se nije izjašnjavao o godišnjim izvješćima o prometu strateških roba za 2008., 2009. i 2010., jer Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost nije dostavilo svoje mišljenje o izvješćima. Usvojeno je izvješće iz oblasti poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2011. Iduća sjednica će se održati nakon sastanka bh, političkih lidera koji se očekuje idućeg tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?