PRAKSA U POLITICI

Političke smjene provodio OHR, a u Parlamentu “stradao“ Sadović

Parlament
11.08.2012.
u 10:41

Ostavke su politički oponenti tražili od mnogih bh.političara, ali su one po pravilu odbijane

Zahtjev za ostavku, odnosno smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, nije prvi takve vrste u našoj političkoj praksi. S različitih adresa iz različitih razloga pokretane su inicijative za ostavku ili smjenu državnih i entitetskih dužnosnika, ali ako je suditi po dosadašnjem iskustvu Lagumdžija će teško biti smijenjen.
Ostavke su politički oponenti tražili od mnogih bh. političara, ali su one, po pravilu, odbijane. Pokretane su potom i inicijative za smjenu većeg broja političara, a uspjelo je to tek u slučaju nekadašnjeg ministra sigurnosti Tarika Sadovića. No, i to je učinjeno pod jakim pritiskom međunarodne zajednice. Svojedobno su tražene i ostavke Lagumdžijinog prethodnika Svena Alkalaja, ali za to nije bilo dovoljno glasova u državnom Parlamentu. Posljednji slučaj je blokada u Domu naroda zahtjeva za smjenu Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića. Zahtjev da podnese ostavku odbio je i predsjednik FBiH Živko Budimir.

Prije sedam godina bezuspješno je tražena i ostavka bivšeg predsjedatelja Vijeća ministara Adnana Terzića i to nakon što je ovaj pokušao smijeniti ministra vanjskih poslova, Mladena Ivanića. Takvim pat-pozicijama završavali su i drugi pokušaji smjena dužnosnika iz protivničkih stranačkih tabora. Umjesto domaćih institucija, dužnosnike u BiH do sada su uglavnom smjenjivali stranci, odnosno OHR. Pet visokih predstavnika od 1998. godine smijenili su ukupno 177 dužnosnika u BiH, koristeći izvršne, tzv. bonnske ovlasti. Neki su optuženi za opstrukciju povratka izbjeglica i njihove imovine, a značajan je broj onih kojima je jedino navedeno da su opstruirali provedbu Daytonskog sporazuma.

Među političarima kojima je zabranjeno obavljanje izvršnih dužnosti je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kojemu je sankcije nametnuo 2005. tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, a nakon što je protiv Čovića podignuta optužnica u aferi Lijanovići. Među danas aktivnim političarima koji su morali odstupiti s pozicija nalaze se i bivši predsjednik RS-a, Dragan Čavić, predsjednik Narodne skupštine RS-a, Dragan Kalinić, federalni premijer, Edhem Bičakčić i federalni ministar financija, Nikola Grabovac.

Smjenjivali su dužnosnike i drugi visoki predstavnici. Wolfgang Petritsch je 2001. godine uklonio s pozicije tadašnjeg čelnika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH, Antu Jelavića. Carlos Westendorp je 1999. godine s pozicije smijenio još jednog predsjednika RS-a Nikolu Poplašena koji se više nikada nije vratio u visoku politiku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?