Akcija

Policija izvela najjači udar na podzemlje zapadne Hercegovine

Šimić
17.12.2012.
u 15:38

Meteor 
kodni je naziv akcije Tužiteljstva BiH, koju je pripremio MUP ZHŽ-a

I upravo kada su po crnim kronikama već znamenita braća Šimić, Mate zvani Dolkić i mlađi Blago, vlasnici autootpada iz Borajne kod Gruda dobili dva spora na općinskim sudovima u Š. Brijegu i Ljubuškom od čitave lepeze nedjela koja im se stavljaju na dušu, jer je županijski tužitelj, uslijed nedostatka dokaza odustao od progona za krivotvorenje dokumenata i ugrožavanja sigurnosti, dogodio se “Meteor”. To je kodni naziv akcije Tužiteljstva BiH, koju su godinu dana revno pripremali inspektori MUP-a ZHŽ-a, a od koje se i, kako kažu svjedoci, iz sna prenuti snažni Mate tresao ko prut. Opkoljeni maskiranim specijalcima FUP-a ni drugi nisu stigli pružiti otpora. Kako doznajemo, riječ je o Matinoj supruzi Dragani Topalović, Željku Mikuliću, Anti Dediću i Alenu Brzici iz Gruda, kao i Ivanu Bašiću zvanom Ifan, Petru Begiću iz Posušja te Ivanu Kolobariću iz Širokog Brijega. Njegov sugrađanin Bernard Musa izbjegao je istu sudbinu jer ga nije bilo na adresi stanovanja.

Čak i eksplozije

- Ovoj skupini se spočitava čitava serija kaznenih djela, od autokriminala i pribavljanja krivotvorenih dokumenata, trgovine narkoticima, ljudima, cigaretama..., pa čak nekima od njih i većina eksplozivnih slučajeva koji su se dogodili od rata do danas u zapadnoj Hercegovini, za što se još vodi istraga, kažu nam istražitelji. Podsjetimo, istovjetna akcija se odigrala i prije pet godina. Dolkiću su policajci pretražili autootpad te se otada povlačio po sudovima. Na Dolkićevom autootpadu tada je nađeno pet spornih automobila, te 82 razna autodijela. Pored toga, nađen je i stroj za prekucavanje brojeva šasije kao i više bjanko dokumenata za vozila i više prometnih dozvola. Ipak, nekim pravosudnim čudom, on je na kraju uspio dokazati da nije kriv. Najprije je bio proglašen krivim na Općinskom sudu u Ljubuškom, ali se žalio na takvu odluku te je konačno i oslobođen. Uspio je dokazati da je ova prvostupanjska presuda bila nerazumljiva i proturječna sama sebi. Ipak, policija je u međuvremenu protiv njega podnijela hrpu raznoraznih prijava. Povlači se po sudovima zbog optužbi za pucnjave, otmice, prijetnje i druga razna kaznena djela. Osuđen je na deset mjeseci zatvora zbog otmice Ivana Filipovića, a prije toga je s bratom Blagom dobio čak devet uvjetnih presuda. Bio je uhićivan zbog napada na graničnog policajca Jozu Kordića, kao i zbog toga jer je iz pištolja pucao u tadašnjeg načelnika policije u Grudama Petra Brnadića.

O Ifanu

Iako su i ostali spominjani, među jučer uhićenima ističe se i ime Ivana Bašića Ifana. O njemu smo nedavno pisali jer je u Š. Brijegu osuđen na 3 mjeseca zbog prikrivanja ukradenih auta, kao i nakon lanjske akcije CJS Banja Luka protiv automafije. Ranije mu se spočitavala i trgovina narkoticima u Dalmaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?