PROBLEM

Pola države nema JMBG

Bebe
Ilustracija
12.05.2013.
u 10:43

Djeca rođena od 12. veljače u BiH nemaju JMBG, a time i prava na zdravstvenu skrb, zbog svađe političara

Kako su davno i najavili, Vlada RS-a dopunila je uredbu o utvrđivanju registracijskog područja za određivanje matičnog broja kojom se omogućava da Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a i Agencija za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) mogu početi s dodjelom Jedinstvenog matičnog broja (JMBG). Prema pisanju dnevnika “Glas Srpske”, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i dodala da je donošenjem dopune uredbe Vlada poduzela dodatni korak kako bi MUP RS-a mogao izdati JMBG.

“Uvažavajući ozbiljnost situacije i opredijeljenost Vlade RS-a da novorođena djeca u RS-u moraju imati JMBG i sva prava koja iz njega proistječu, dopunjena je postojeća uredba kako bi bila osigurana njena potpuna provodivost”, kazala je Cvijanović. Ona je dodala da RS ni u ovom pitanju ne želi biti talac tijela BiH “koji su i ovim primjerom pokazali da nisu u funkciji građana”. Ovim potezom Vlade RS-a, JMBG bi trebalo dobiti oko 3500 djece u RS-u, koji već mjesecima ne mogu imati zdravstvenu knjižicu, putovnicu i druga dokumenta. Spomenimo da je problem oko JMBG-a ušao u političku sferu oko kojeg se prepucavaju srpski i bošnjački političari. Sukob je izbio onog trenutka kada su bošnjački zastupnici u državnom Parlamentu tražili da u jedno registracijsko područje uđe Sarajevo, Istočno Sarajevo i općina Pale, kao što je to bilo i prije rata. No, srpski dužnosnici su se tome usprotivili tražeći da u registraciji područja ne smiju prelaziti granice entiteta, nazivajući ovaj zahtjev bošnjačkih zastupnika zadiranjem u teritorijalni integritet RS-a. Izmjenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju predlažu se promjene naziva općina u RS-u koje imaju dva imena, kao npr: Bosanski Brod i Brod ili Bosanski Novi i Novi.

Oglasio se i Ustavni sud BiH, koji je nakon analize donio odluku o izmjeni ponuđenog Zakona o JMBG-u, ali se do danas ništa nije napravilo na primjeni zaključaka suda. Nedostatak jedinstvenog matičnog broja izravno se reflektirao na živote samih građana BiH. Novorođena djeca zapravo ne postoje bez JMBG-a i ne mogu dobiti zdravstvenu knjižicu, a njihove majke ne mogu ostvariti nijedno pravo rodilja. Kako sada stvari stoje, djeca u FBiH će biti zbog nedostataka JMBG-a formalno-pravno bez statusa, a RS će to riješiti na svoj način. Što znače brojevi u jedinstvenom matičnom broju? Prve tri skupine od sedam brojki u JMBG-u definiraju datum rođenja. Četvrta skupina od dvije brojke definira registracijsko područje. A jedinica označava kojoj državi pripadaš, a to je BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?