MAFIJA

Pokušali utakmice u BiH namjestiti, pa izgubili 110.000 eura

\'cak..151106...cakovec       Kladionica..tekst: BETI SNIMIO Vjeran Zganec-Rogulja\'
ARHIV VL-a
03.03.2011.
u 09:25

Optužnica kaže da je hrvatski dvojac za više od 100.000 eura pokušao namjestiti dvije utakmice u BiH

Uoči početka velikog sudskog procesa koji pred njemačkim Zemaljskim sudom u Bochumu protiv dvojice Hrvata Ante Šapine i Marija C. započinje 23. ožujka, u njemačke medije procurili su dijelovi optužnice u kojoj se spominje da je spomenuti hrvatski dvojac za više od 100.000 eura pokušao naštimati rezultate dviju utakmice u BiH.

Novac u kladionicama

Značajan prostor, kako javlja Deutsche Welle, zauzima i utakmica Europske lige između bh. prvoligaša NK Široki Brijeg i armenskog Banants Erevana (0:1), odigrana 9. srpnja 2009. godine. Osumnjičeni Ante Šapina priznao je njemačkim istražiteljima da je s Marijem C. zajedno utjecao na igrače obiju ekipa i suce kako bi momčad iz Armenije izgubila utakmicu, za što su platili 50.000 eura.

Ilegalna zarada je izostala jer je Banants Erevan pobijedila NK Široki Brijeg. Identičan kladioničarski debakl osumnjičeni dvojac, prema optužnici, doživio je i kod pokušaja naštimavanja rezultata u susretu između Aalborga BK i FK Slavija iz Sarajeva. Ova utakmica je okončana remijem, a ne priželjkivanim porazom Slavije, za što su optuženi Ante Šapina i Marijan C. dali 60.000 eura jednom igraču i članu uprave FK Slavija.

Tijekom saslušanja Šapina je njemačkim istražiteljima priznao da je upravo on svom kompanjonu Mariju C. u Berlinu na raspolaganje stavio potreban novac. Međutim, nisu imali sreće u realizaciji ilegalnog posla, a uloženi novac u kladionicama su izgubili.

Iznoseći razloge zbog kojih su izgubili novac za nogometni susret između Aleborga i Slavije, drugooptuženi Marijo C. je njemačkim istražiteljima otkrio podatak da ih je u Danskoj očito “pretekao” netko od konkurenata iz kladioničarskih krugova. Optuženi Mario C. je tek u Danskoj saznao da su nepoznate osobe već i prije njega kontaktirale neke igrače sarajevske ekipe kako bi ih i sami - “podmazali”.

Umiješanost nogometaša

Navodno je Ante Šapina otkrio istražiteljima da je imao kontakte s jednim od najpoznatijih (bivših) hrvatskih nogometaša, kojeg je obavijestio o organizaciji manipulacije kako bi i on profitirao od moguće dobiti u kladionici.

Istražiteljske komisije UEFA-e su više puta boravile u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj kako bi ispitali navode iz spornih optužnica. Prozvani klubovi su branili svoju čast tezama da je sve naštimano kako bi optuženi dvojac zamaglio pravi trag o kladioničarskim prijevarama koje već godinama istražuje njemačko sudstvo. I u nogometnim klubovima Široki Brijeg i Slavija više puta su demantirali bilo kakve priče o namještanju rezultata utakmica od “kladioničarske mafije”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije