NAKON 68 GODINA

Pokopana 61 žrtva partizanskih zločina

pobijeni
Zoran Grizelj
09.09.2013.
u 09:08

Dugujemo neizmjernu zahvalnost svima onima koji kroz povijest dadoše svoje živote za svoju obitelj, dom, vjeru, narod

Napokon su pronašli svoj vječni ovozemaljski mir i spokoj. Zemni ostaci ukupno šezdeset i jedne žrtve komunističko-partizanskog zločina u Drugom svjetskom ratu i poraću pronađeni u nekoliko masovnih grobnica na području ljubuške općine svečano su ispraćeni i dostojno pokopani.

Među njima su i dvojica od ukupno 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca: fra Martin Sopta i fra Slobodan Lončar. Iskapanje su organizirali Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški i Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i šezdeset i pet subraće”. Posmrtni ostaci stavljeni u limene sanduke izloženi su pokraj zgrade Općine gdje je održana komemoracija. Govorili su Vice Nižić, predsjednik općinskog povjerenstva, Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, a molitvu za žrtve predvodio je vojni ordinarij, biskup mons. dr. Tomo Vukšić i blagoslovio posmrtne ostatke.

- Danas dugujemo neizmjernu zahvalnost svima onima koji kroz povijest koji dadoše svoje živote za svoju obitelj, dom, vjeru, narod. Za pojedinačno i opće dobro, za život dostojan čovjeka, za istinu i slobodu u punom smislu tih riječi. I opet - zašto ovolike žrtve, boli, stradanja, tuge, za nešto što nam je od Boga dano, što po Božjim i svjetovnim zakonima pripada svakome čovjeku? Jesmo li danas slobodni, svjesni, jesmo li zahvalni, spremni na žrtvu, spremni praštati? Kako danas biti odgovoran, a svojim ukupnim življenjem ne ugroziti opstojnost generacija iza nas?

Kao vjernik, odgovore tražim i nalazim u Evanđelju, Svetom pismu, u svojoj vjeri. Hoću vjerovati da su današnji trenutak pripremili oni koji žive ljubav, imaju odgovornost prema istini, pravdi, žele i mogu praštati, duboko poštuju žrtve, žele živjeti slobodu. Samo tako ove i sve ostale žrtve neće biti zaboravljene, neće biti uzaludne - rekao je ljubuški načelnik Nevenko Barbarić.

Potom se povorka s limenim sanducima uputila kroz Ljubuški do novoga gradskoga groblja gdje je slavljena sveta misa zadušnica i upriličen pokop. Posmrtni ostaci dvojice fratara predani su braći franjevcima da ih pokopaju u samostanskoj crkvi u Širokom Brijegu, identificirane žrtve predane su njihovim obiteljima koje će ih pokopati u obiteljskim grobnicama, a oni koji nisu identificirani pokopani su u zajedničku općinsku grobnicu u Ljubuškom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?