Iako je osuđen

Pokopan uz vojne počasti iako je bio osuđen u Haagu

delic
afp
20.04.2010.
u 09:27

Ministar Cikotić, koji je odobrio zloporabu službenih državnih institucija, ustvrdio je kako Delić ni jednog trenutka nije dvojio kada je od Haaškog suda dobio poziv da se suoči s optužnicama za ratne zločine.

Ratni zapovjednik Armije BiH general Rasim Delić pokopan je jučer u Sarajevu uz islamski vjerski obred i najviše vojne počasti, unatoč činjenici da je nepravomoćno osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu pred Haaškim sudom za ratne zločine koje su pripadnici Armije BiH počinili nad srpskim civilima i zarobljenicima. Delić, koji je umro u petak od posljedica infarkta u 61. godini, pokopan je na groblju Kovači, gdje su ukopani i brojni drugi pripadnici Armije BiH, kao i prvi predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Pokopu Rasima Delića nazočilo je više tisuća ljudi, uglavnom bivših pripadnika Armije BiH, koji su u Sarajevo došli organizirano iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Zločinac i heroj

Vjerski dio obreda vodio je reisu-l-ulema Mustafa Cerić, a zamijećena je i nazočnost brojnih bošnjačkih političara. Svi oni su prije pokopa nazočili komemoraciji održanoj u Domu Oružanih snaga BiH, na kojoj su, između ostalih, govorili aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i ministar obrane BiH Selmo Cikotić. Obojica su se u svojim govorima dotaknuli činjenice da je Delić nepravomoćno bio osuđen za ratne zločine pred Haaškim sudom. Smrt i pokop generala Delića pretvorio se jučer u prvorazredni politički skup, ali što je još opasnije, u prezentaciju ‘istine’ o ratu od dijela sarajevske bošnjačke politike zbog čega su zloupotrijebljene službene institucije BiH - Dom Oružanih snaga, vojne postrojbe koje su nosile vijence generalu koji ipak nije dočekao sprati zločine sa svoga imena, iako suprotno tvrde bošnjački političari. Zasigurno se na identičan način ne bi mogao organizirati pokop nekome od generala HVO-a, čak i da postoji sumnja da je počinio zločine, a kamoli da je bio osuđen za zločine. U presudi Haaškog suda ipak se navodi da Delić nije poduzeo nužne i razumne mjere kako bi spriječio ili kaznio zločine koje su počinili njegovi podčinjeni u Livadama i logoru Kamenica u blizini Zavidovića u središnjoj Bosni i Hercegovini u srpnju i kolovozu 1995. Pri tome sud nije osudio Delića zbog zločina počinjenih nad Hrvatima središnje Bosne u mjestu Bikošima i Malinama, iako su mudžahedini koji su bili pod nadzorom Armije BiH ubili 24 zarobljena Hrvata, što se nije moglo dokazati.

- Danas smo ovdje da znamo praviti razliku između istine i laži, da znamo razlikovati između ljubavi i mržnje, da znamo razlikovati između pravde i nepravde, rekao je Cerić. - On je bio prisiljen nastaviti borbu i nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nije se borio samo za svoju nevinost, borio se i za pravdu. Borio se da ne bude prekrojena povijest agresije na Bosnu i Hercegovinu, rekao je Silajdžić koji je dodao da se ne mogu izjednačiti agresori i žrtve.

Oslobađajuća presuda?!

Ministar Cikotić, koji je odobrio zloporabu službenih državnih institucija, ustvrdio je kako Delić niti jednog trenutka nije dvojio kada je od Haaškog suda dobio poziv da se suoči s optužnicama za ratne zločine.

-Principijelnim i argumentiranim držanjem nastavio je borbu za Bosnu i Hercegovinu i istinu te je uspio osporiti optužnicu. Ovaj njegov odlazak spriječio ga je da dočeka oslobađajuću presudu, kazao je ministar obrane Cikotić.

Vojne počasti generalu Deliću na pokopu su odali pripadnici pješačkog puka koji baštini tradiciju Armije BiH. Za vrijeme pokopa i prolaska vozila s posmrtnim ostacima Rasima Delića prema groblju, u središtu Sarajeva je bio obustavljen promet. Policija je preusmjeravala vozila na obilaznice, što je izazvalo velike gužve na području sarajevskih gradskih općina Centar i Stari grad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?