ZBOG RADIOAKTIVNOSTI

Pojačana kontrola uvoza mesa u Bosnu i Hercegovinu

Dolac
Marko Lukunić
25.03.2011.
u 09:21

U BiH do sada nije pronađena hrana koja je u sebi imala dozu radioaktivnih tvari. Ipak, kontrole će se i dalje nastaviti

Granična veterinarska inspekcija do sada nije imala pošiljki životinja i proizvoda životinjskog podrijetla koje su imale povećan stupanj radioaktivnosti, rekao je Srni direktor Ureda za veterinarstvo BiH Drago Nedić. On je pojasnio da se u BiH inače ne uvoze pošiljke životinjskog podrijetla iz Japana, ali da će Granična veterinarska inspekcija, koja raspolaže određenim brojem aparata za mjerenje radioaktivnosti, obratiti dodatnu pozornost na pošiljke koje dolaze iz te regije.

Zabraniti uvoz

“U slučaju otkrivanja pošiljke s povećanim stupnjem radioaktivnosti, Granična veterinarska inspekcija bi zabranila uvoz, o čemu bi obavijestili i druge službe kao i javnost”, istaknuo je Nedić. Prema njegovim riječima, veoma je važno da i druge službe - carinska, fitosanitarna i druge, pojačaju kontrolu pošiljki koje podliježu njihovoj kontroli, a i mnogi laboratoriji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH imaju aparate za mjerenje radioaktivnosti. Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Radenko Radović rekao je Srni da kontrolu pošiljki biljnog podrijetla sa stanovišta sigurnosti hrane, uključujući i radijaciju, vrše zdravstveno-sanitarni inspektori inspektorata u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu.

Štetni proizvodi

I pored svih napora koje provode nadležne inspekcije, u BiH se gotovo svakodnevno pronalaze proizvodi koji su štetni za zdravlje ljudi. Zadnji takav slučaj je sa šljivovicom iz Srbije u kojoj je otkriveno 10 puta već koncentracija metanola od dopuštene te je ovaj proizvod hitno povučen iz prodaje. Od ove šljivovice već je troje ljudi preminulo u Srbiji, što dovoljno govori o tome koliko su opasni po zdravlje ljudi. I nije samo hrana problem u BiH. Brojne zabranjene suptancije pronađene su na igračkama, uglavnom onima koje se uvoze iz Kine. Uglavnom se radilo o lutkama, a zaključeno je kako neki od ovih proizvoda sadrže tvari za koje se sumnja da povećavaju opasnost oboljenja od karcinoma. Države službe će trebati uložiti još mnogo napora kako bi se ovakve pojave spriječile i kako bi se zaštitilo zdravlje građana Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?