Posavina

Pogranično posavsko područje s nepoznanicama izvoza prema RH

koka
Nada Koturić
25.01.2012.
u 10:21

Biti konkurentan na tržištu i ispunjavati stroge propise EU, dvije su osnovne smjernice koje će posavski gospodarstvenici morati pratiti

Pogranično područje kakvo je Posavska županija osluškuje bilo Hrvatske kada je u pitanju njen ulazak u Europsku uniju i kako će se taj proces reflektirati na području tri posavske općine oslonjene u značajnoj mjeri na sjevernog susjeda. Posavski gospodarstvenici ne skrivaju zabrinutost strahujući kako će se i koliko pooštriti mjere za izvoz njihovih proizvoda, hoće li moći pratiti zakonske propise i uklopiti ustroj svojih tvrtki strogim zakonskim propisima EU.

S tim u svezi razgovarali smo s jednim od vlasnika privatne tvrtke “Posavina koka“ Orašje, Markom Damjanovićem, jer ta je tvrtka jedna od vodećih i malobrojnih bh izvoznika konzumnih jaja čiji je izvoz na godišnjoj razini prema Hrvatskoj vrijedan oko 800.000 eura.

Radi se o izvozu oko 11 milijuna komada konzumnih jaja koje bude usmjereno iz Orašja prema Hrvatskoj.

Čestitka ali i zabrinutost

-Prije svega želim čestitati građanima Hrvatske na povijesnoj odluci koja će otvoriti nove mogućnosti i vjerujem da će time pozitivno utjecati na cijelu regiju. Ipak, mi u Bosni i Hercegovini, u državi koja je u puno oblasti još neuređena, osobito u ovom pograničnom pojasu kakvo je Posavska županija koja je usmjerenom u velikoj mjeri prema Hrvatskoj, strahujemo kako će se sve odraziti na gospodarstvo, prije svega izvoz, kaže nam Damjanović.

“Posavina koka se inače bavi proizvodnjom jednodnevnih pilića lake i teške linije, 18-tjednih pilenki, konzumnih jaja i stočne hrane. Posjeduje u svojim objektima vlastita roditeljska jata teške i lake linije uvezena iz Nizozemske i Mađarske. Unatoč ekonomskoj krizi koja nije zaobišla ni posavsko područje nastavili su i u prošloj godini sa ulaganjima u nove objekte koji će, nadaju se, donijeti povećanje proizvodnje.

Pripremati se za EU

–Baviti se gospodarstvom u jednoj neuređenoj državi kakva je Bosna i Hercegovina veliki je izazov pun nepoznanica. Osobito sada, kada se sa ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju mijenjaju parametri našeg gotovo desetogodišnje suradnje i poslovanja prema Hrvatskoj, a administrativno će država morati poraditi na nizu propisa. Hoće li u tome biti učinkovita, ili će to biti prepreka koja bi mogla dovesti do blokade izvoza, to ćemo tek vidjeti, ali priznajem, kaže Damjanović, strahujem od svih nepoznanica koje trebaju biti riješene. Ono što ovisi o nama mi to rješavamo, no državni propisi se rješavaju mimo naše želje za učinkovitošću, zaključuje.

Biti konkurentan na tržištu i ispunjavati stroge propise EU, dvije su osnovne smjernice koje će posavski gospodarstvenici morati pratiti. Hoće li im u tome država pomoći, ili biti kamen spoticanja svojom prepoznatljivom kompliciranom administracijom, pokazat će vrijeme za koje gospodarstvo imaju malo ili nikako vremena?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?