MIKROSKOPSKA SNIMKA

Pogledajte što komarac radi kad vam uđe pod kožu

Vladavina batine
Foto: Nights of Horror
1/2
09.08.2013.
u 09:07

Ove jedinstvene snimke zorno prikazuju koliko su rilca komarca fleksibilni, kako prodiru kroz kožu i traže krvne žile kako bi ih mogli isisati

Ekipa znanstvenika na čelu s Valerie Choumet s Pasteurova instituta u Parizu mikroskopom je zabilježila prodor komarca kroz kožu miša pod anestezijom, piše National Geographic.

Ove jedinstvene snimke zorno prikazuju koliko su rilca komarca fleksibilni, kako prodiru kroz kožu i traže krvne žile kako bi ih mogli isisati.

Rilca se mogu savijati pod gotovo pravim kutem, što komarcu uvelike olakšava posao jer može pretraživati veliko područje bez potrebe za vađenjem i ponovnim guranjem rilaca.

Iako ove snimke same po sebi vjerojatno neće dovesti do otkrića novih načina sprečavanja ili liječenja malarije, mogla bi nas naučiti više od događaju koji dovodi do zaraze, a to je ugriz komarca. Stoga će ovaj izvor drugi znanstvenici nedvojbeno koristiti.

- Tehnike i otkrića iz ovog rada su mi vrlo uzbudljiva, i bit će mi vrijedna za buduće aktivnosti vlastite istraživačke skupine - rekao je James Logan s Londonske škole higijene i tropske medicine.

>> Kutinjanin izumio prijenosni zaprašivač protiv komaraca

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?