NESREĆA U TUZLI

Poginuo jedan rudar, petorica ozlijeđena

Rudnik
Ilustracija
05.08.2013.
u 17:48

Tehnološka nesreća se dogodila oko 21 sat na dubini od oko 700 metara uslijed gorskog udara, kada je došlo do obrušavanja krovine

U rudarskoj nesreći koja se dogodila u nedjelju iza 21 sat, u staroj jami Rudnika mrkog ugljena Zenica, smrtno je stradao jedan rudar, a petorica rudara su ozlijeđena. Od posljedica teških ozljeda smrtno je stradao Almedin Smriko, dok su teške ozljede, ali ne životno ugrožavajuće, zadobili Asmir Šahdan, Salko Dilaver, Admir Mujezinović i Dinerzudin Nukić. Peti rudar je zadobio lakše ozljede i on se odmah nakon liječničkog pregleda vratio u tvrtku.

Obrušavanje krovine

Prema prvim neslužbenim podacima, ova tehnološka nesreća se dogodila oko 21.30 sati na dubini od oko 700 metara uslijed gorskog udara, kada je došlo do obrušavanja krovine. U tom trenutku na dijelu jame radila je skupina rudara i petorica su zatrpana ugljenom. U pomoć su im priskočile njihovi kolege koji su radili u blizini i nakon izvlačenja ispod zarušene mase prebacili su ih na površinu, a potom kolima hitne medicinske pomoći prebacili na Odjel urgentne medicine Županijske bolnice Zenica gdje je četvorici ozlijeđenih pružena pomoć. “Iako se o detaljima ove nesreće još ne može precizno govoriti najvjerojatnije je došlo do iznenadne prirodne pojave “gorski udar”, ali o svemu će se više znati kada se završi pregled rudarskih prostorija koje obavlja federalni rudarski inspektor Refik Kurbašić i Jasmina Mekanić, rukovoditelj službe zaštite na radu. Nesreća se dogodila u transportnom hodniku otkopa 1. Na žalost, smrtno je stradao jedan rudar i pet je ozlijeđenih. Od toga su dva rudara teže ozlijeđena i dvije ozljede su nešto lakše prirode. Federalni rudarski inspektor je odmah sišao u jamu i očekujemo njegovo stručno mišljenje o uzrocima ove nesreće. U dijelu komornog otkopa proizvodnja je prekinuta i bit će nastavljena kada federalni inspektor da dopuštenje, a na drugim radilištima u staroj jami radovi se nastavljaju.

Istraga je u tijeku

Prema prvim informacija nije bilo velike štete na postrojenjima, a s inspektorom se u jami bila je i tehnička ekipa Rudnika koja je izvršila očevid o uzrocima nesreće i očevid o stanju postrojenja”, rekao nam je nakon ove nesreće Esad Čivić, direktor RMU Zenica. U zeničkoj bolnici su u ponedjeljak na liječenju zadržana dva teže ozlijeđena rudara Asmir Šahdan i Dinerzudin Nukić, ali je njihovo stanje stabilno. Druga dva ozlijeđena rudara Salko Dilaver i Admir Mujezinović su nakon višesatne medicinske opservacije pušteni na kućno liječenje. Iza nastradalog rudara Almedina Smrike ostala je maloljetna djevojčica i supruga, koja bi se za mjesec dana trebala poroditi. Istraga o ovoj nesreći je u tijeku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?