POREZNA UPRAVA

Poduzetnici traže krivce za kvarove na fiskalnim uređajima

arifović
Zoran Grizelj
02.02.2011.
u 08:08

Fiskalizacija kasni zbog toga što neke tvrtke ne znaju otkloniti kvarove na fiskalnim uređajima. Porezna uprava FBiH tvrdi da nije kriva za probleme

“Ovo što rade je ludnica. Ne znamo kako pristupiti obračunu artikala. Ništa ne funkcionira, a nitko ne zna kako riješiti problem... Stvarno u kakvoj državi mi to živimo”, sadržaj je poruke očajne vlasnice hotelskog objekta koja je preko Večernjaka zatražila da joj se odgovori zbog čega fiskalne blagajne, koje su ovih dana kupili od ovlaštenih distributera, ne funkcioniraju. “Licenciju” na identifikacijske brojeve za fiskalne blagajne od Porezne uprave Federacije BiH na javnom natječaju dobile su četiri tvrtke. To su: KimTec iz Viteza, NeosoftComputers iz Mostara, Tring iz Gračanice i Erp Consulting iz Sarajeva, koje ovih dana zbog čestih kvarova fiskalnih blagajni prozivaju ugostitelji, vlasnici benzinskih crpki, farmaceuti... tražeći krivce za njihovu agoniju preko medija.

Uprava nismo mi krivi

U Poreznoj upravi Federacije BiH, krovnoj instituciji zaduženoj za provedbu sustava fiskalizacije, pravdaju se da oni nisu krivi, nego upravo uvoznici i distributeri fiskalnih uređaja, serviseri, komisije koje izdaju jamstva i Ministarstvo financija FBiH. “Inspektori Porezne uprave Federacije BiH susreću se s brojnim problemima na terenu, zbog čega se fiskalizacija obustavlja ili odgađa. Između ostalog, obveznici ne nabave na vrijeme SIM kartice, fiskalni uređaji su često nekompletni ili su u kvaru. Evidentna je i tehnička nespremnost servisera, ili njihova nedovoljna obučenost, a izražena je i nezainteresiranost subjekata za fiskalizaciju”, tvrdi direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović. Nitko ne zna hoće li protiv distributera fiskalnih uređaja biti određene bilo kakve sankcije.

Kasni fiskalizacija


Evidentni problemi, koji prate uvođenje fiskalizacije u FBiH, natjerali su Komisiju za fiskalizaciju u Federaciji BiH, da produži rok i utvrdi novu dinamiku uvođenja fiskalnih sustava u Federaciji BiH. Prema novom naputku, hoteli, moteli, restorani, barovi, kantine, benzinske crpke i ljekarne moći će obaviti fiskalizaciju do 31. siječanja 2011. Trgovine na malo, koje spadaju u drugu skupinu opisanu u Pravilniku o dinamici fiskalizacije, kao i trgovine na veliko, imat će novi rok do 15. travnja 2011. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?