Sarajevo

Podržane aspiracije BiH za članstvo u EU

Ban Ki-moon
25.07.2012.
u 16:27

Dolazak Ban Ki-moona je u Sarajevu dočekao skoro cijeli politički i državni vrh naše zemlje

Na kraju svoje balkanske turneje glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon doputovao je u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini. Tijekom svog prvog boravka u BiH Ban Ki-moon se susreo s najvišim državnim i nekim entitetskim dužnosnicima te održao govor u Parlamentarnoj skupštini BiH. Razgovarao je i s predstavnicima međunarodne zajednice, na čelu s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

Razgovor s dužnosnicima

Prvi čovjek Svjetske organizacije je s bh. dužnosnicima razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH,  europskom putu BiH i suradnji u regiji. U obraćanju članovima Parlamenta BiH Ban Ki-moon je posebno istaknuo tradiciju suživota u BiH koja je opstala usprkos teškom ratnom naslijeđu. Izrazio je zadovoljstvo što BiH ide putem europske integracije i pozdravio napore na izgradnji demokratske, moderne i funkcionalne države. -Došao sam u BiH da pozdravim vaš napredak i da vas potaknem da idete dalje. Demokratske tranzicije odvijaju se s poteškoćama i u najboljim vremenima. Međutim, u situaciji nakon rata izazovi rastu eksponencijalno. Ipak, vi se možete pozvati na mnogo toga. Vi imate talentirane ljude, muškarce i žene koji znaju kako ovu ženu pokrenuti naprijed, kazao je Ban Ki-moon. Danas, drugog dana posjeta, glavni tajnik UN-a će zajedno s predsjedateljem Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, posjetiti Memorijalni centar u Potočarima. Ovaj dio protokola izazvao je i određene polemike u BiH.

Srbi uvrijeđeni

Izvršni tajnik SNSD-a, Rajko Vasić, ustvrdio je da je posjet Ban Ki-moona Srebrenici i Memorijalnom centru Potočari nepravedna i svjesno ili nesvjesno uperena protiv Srba. Svoj prosvjed zbog činjenice da će se prvi čovjek Svjetske organizacije pokloniti samo bošnjačkim žrtvama nenazočnošću njegovom obraćanju u Parlamentarnoj skupštini BiH iskazali su i neki srpski zastupnici. Slavko Jovičić kazao je da je riječ o potpuno selektivnom pristupu koji neće doprinijeti pomirenju u BiH i koji će stvoriti ponovo razdor. I njegove stranačke kolege imaju slično mišljenje o posjeti Ban Ki-moona.

Ključne riječi

Komentara 2

PK
Prijava_Korisnika
22:11 25.07.2012.

Doso Banki da blagoslovi raspad! Juce na sjednici rece zeljko komsic: "Nene mi, ako neko htjedne da se odcijepi zvat cu Ban-Ki-Mona"

CR
CrveniŠkembo
22:21 25.07.2012.

a ercegovac jedan sta se ti ismijavas sa nasim Zeljkom i Kresom Zubakom Nas Ban ki mon ce dati posavini autonomiju u sklopu velike bosne pa ti crkni od jada

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?