Skandal

Podijeljeni i oko Sirije

Sirija
05.08.2012.
u 10:25

Veleposlaniku pri UN-u rečeno da glasuje za rezoluciju iako BiH nema službeni stav

Predstavnik BiH pri Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) podržao je rezoluciju o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija iako Predsjedništvo BiH nije o tome zauzelo jedinstveno stajalište, a srpski član Nebojša Radmanović istaknuo da očekuje suzdržanost pri glasovanju. Predsjedatelj državnog Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je naputak ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji koji je pak izvijestio stalnog predstavnika pri UN-u da glasuje za rezoluciju čiji je cilj izložiti dodatni pritisak na Vijeće sigurnosti za donošenje dodatnih sankcija.

Nacrt rezolucije sastavila je Saudijska Arabija, a u dokumentu se izražava otvorena potpora oružanoj pobuni protiv vladavine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Sirijske vlasti se, također, osuđuju zbog upotrebe “teškog naoružanja”. Rezolucija je prihvaćena sa 133 glasa “za”, 12 “protiv” i 31 suzdržanim.

Predsjedatelj Izetbegović napisao je, ne održavajući posebnu sjednicu oko sadržaja nove rezolucije, da se podrazumijeva da su BiH vlasti suglasne oko ove rezolucije budući su ranije glasovale za slične rezolucije koje su bile sličnog karaktera.

Predsjedništvo BiH imalo je zakazanu sjednicu o tome pitanju 27. srpnja, no hrvatski i srpski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Nebojša Radmanović nisu se pojavili, što je Izetbegović shvatio kao odobrenje za potporu rezoluciji. Opravdanje za ovakav potez veleposlanika BiH pri UN-u u ministarstvu vanjskih poslova pronašli su i u činjenici da je rezolucija prihvaćena s glasovima dvije trećine zemalja članica UN-a, među kojima su i susjedi Srbija, Hrvatska, Crna Gora, te Albanija. U međuvremenu je Radmanović zatražio ostavku ministra Lagumdžije ako je dao nelegalnu instrukciju.

“Takva instrukcija se smjela izdati samo ako su tri člana Predsjedništva BiH dogovorila stav. Postavlja se pitanje koje nije čisto politički stav: Kako se odgovara kada netko prekrši Ustav? Smatram da je ostavka prvi potez”, rekao je Radmanović.

Također je dodao da je dio predstavnika vlasti BiH spreman napraviti unutarnji problem zbog međunarodnih pitanja u kojima BiH ne sudjeluje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?