Sastanak u Rusiji

Počinje summit G20, o Siriji se neće razgovarati?

Obama (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
05.09.2013.
u 07:15

- Sirije nema na dnevnom redu summita u Sankt Peterburgu, ali bilo koji čelnik može pokrenuti bilo koje pitanje. Mi ćemo biti spremni za taj razgovor, kazao je Lavrov.

Sam susret svjetskih čelnika, summit G20, u Sankt Peterburgu započinje nimalo diplomatskim tonom. Jučer je Putin optužio Obaminu administraciju da su lagali Kongresu te da su američki zakonodavci nagovoreni da pdonesu odluku o napadu na Siriju.

- Razgovaramo s tim ljudima. Pretpostavljamo da su pošteni. Ali on laže, rekao je Vladimir Putin američkom državnom tajniku John Kerryu, piše World Time. 

- I on zna da je lagao. To je patetično, dodao je ruski predsjednik.

Obama, koji je prije dolaska u Rusiju sletio u Švedsku, izjavio je da je još uvijek optimističan te da se nada da će Rusija promijeniti svoj stav o Siriji.

Unatoč ovoj "vrućoj" temi, sastanak svjetskih čelnika, prema najavama ruskih domaćina, trebao bi proći bez razgovora o Siriji. Naime, na službenom dnevnom redu sastanka Sirija neće biti jedna od tema razgovora.

- Sirije nema na dnevnom redu summita u Sankt Peterburgu, ali bilo koji čelnik može pokrenuti bilo koje pitanje. Mi ćemo biti spremni za taj razgovor, kazao je Lavrov.

Predsjednik Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Aleksej Puškov napisao je na svom profilu na Twitteru da će američki predsjednik Barack 'Obama 'pokušati iskoristiti summit G20 za opravdavanje napada na Siriju. Kakav god dnevni red će ovaj summit imati, Sirija će biti u središtu pozornosti, smatra ruski zastupnik.

Obama i britanski premijer David Cameron odlučni su u namjeri da pred ruskog predsjednika Vladimira Putina postave pitanje diskriminacije homoseksualaca u njegovoj zemlji, javlja The Guardian.

Obama je pozvao ruske aktiviste i borce za ljudska prava da se suretnu s njim tijekom održavanja summita. Ova pozivnica je stigla nakon što je američki predsjednik otkazao sastanak s Putinom u Moskvi zbog situacije s američkim zviždačem Edwardom Snowdenom kojem je Putin pružio azil nakon što je Snowden iz Hong Konga sletio na Moskovski aerodrom i tamo ostao neko vrijeme u tranzitnom prostoru.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je G20 osnovan isključivo za rješavanje financijsko-ekonomskih problema.

>>Vanjsko-politički odbor Senata SAD-a odobrio uporabu sile u Siriji

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?