Novi plan

Po zatvoreniku će država uštedjeti čak 10.000 KM

Zatvor
24.06.2013.
u 09:35

EU standard 
za rješavanje pretrpanih zatvora u BiH

Bh. vlasti pronašle su način kako smanjiti troškove i riješiti se pretrpanih zatvora. Prema prijedlogu zakonskih izmjena koji je Vijeće ministara uputilo u parlamentarnu proceduru, za kazne zatvora do dvije godine uvodi se obvezni uvjetni otpust nakon 2/3 izdržane kazne.

Različita iskustva

Od ove odredbe bili bi izuzeti samo oni zatvorenici koji nisu koristili izvanzavodske pogodnosti, ili su kršili disciplinu i ponašali se suprotno naredbama službenih osoba u zatvoru. Pri uvođenju odredbe bh. vlasti se pozivaju na europske standarde i činjenicu da visokorazvijene zemlje imaju obvezni uvjetni otpust i za zatvorenike osuđene na zatvorsku kaznu u trajanju do četiri godine. U Engleskoj je ta mogućnost dana do četiri godine, a u Nizozemskoj do jedne godine zatvora. Slične odredbe imaju Norveška, Švedska i Finska, tako da smatramo da je predviđena visina kazne izrečena do dvije godine realna uvjetima sustava izvršenja kaznenih sankcija u BiH i kojom normom se kod kratkotrajnih kazni zatvora dodatno stimulira zatvorenička populacija za dobro ponašanje i zalaganje na radu, što predstavlja dodatnu poticajnu mjeru usmjerenu na pružanje povjerenja zatvoreniku kojem je izrečena kazna zatvora do dvije godine, gdje mu se daje mogućnost da ako je poštovao sva pravila kućnog reda po službenoj dužnosti dobiva uvjetni otpust nakon izdržane 2/3 od izrečene kazne zatvora, navodi se u obrazloženju predloženih izmjena Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Značajna ušteda

Čini se kako su bh. vlastima uz efekte resocijalizacije prilikom predlaganja zakonskih korekcija, značajni bili i financijski efekti pa su tako izračunali da će po svakom zatvoreniku koji bude pušten osam mjeseci prije isteka dvogodišnje zatvorske kazne uštedjeti oko 10.000 KM. -Primjena ove norme može u određenoj mjeri kompenzirati povećanja sredstava potrebna po osnovi tretmana, osiguranja ili medicinskog smještaja i određenih medicinskih usluga, tako da ona istodobno dovodi do određene financijske ravnoteže u svezi potrebnih financijskih sredstava za oblast izvršenja kaznenih sankcija, smatra predlagač. Stvarni učinci uvođenja uvjetnog otpusta znat će se nakon primjene novih zakonskih odredbi, ako dobiju zeleno svjetlo u Parlamentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?