ISPLATA

Po tisuću maraka počelo stizati na bh. račune starih deviznih štediša

ljubljanska
vl
16.11.2010.
u 08:04

Građani na čije račune nisu pristigla sredstva, mogu to očekivati tijekom ovih dana, najkasnije do kraja godine

Nakon odluke Vlade FBiH na račune starih deviznih štediša, koji su verificirali svoju štednju do 3. kolovoza ove godine, počela su stizati sredstva. Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo financija prema kronološkom redu u pregledima pojedinačno izdanih potvrda o verificiranim tražbinama koje se objavljuju u Službenim novinama FBiH.

Isplata po tisuću KM


Prema toj odluci, svakom pojedinom tražitelju, kojem je izdana potvrda o verificiranju stare devizne štednje, isplaćuje se s jedinstvenog računa riznice Federacije BiH maksimalan iznos od 1.000 konvertibilnih maraka. Građani na čije račune nisu pristigla sredstva mogu to očekivati tijekom ovih dana, a do kraja godine trebala bi biti isplaćena svim korisnicima, tvrde iz Ministarstva financija.

-Mislim da je ovoj odluci u mnogome doprinijela i tužba Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ako ništa drugo, natjeralo je ministarstvo da na vrijeme do 27. listopada isplaćuje, redovito isplaćuje određena sredstva, a kamate do 27 ožujka ili će plaćati zatezne kamate, tvrdi Izet

Šehić iz podružnice Udruge starih deviznih štediša u Mostaru. Tako se unatoč brojnim primjedbama oštećenih štediša ali i udruga, činjenica je kako se izdavanjem obveznica i dosadašnjom otplatom barem dijela dugovanja nakon godina raznih opstrukcija taj problem ipak počeo rješavati.

Ljubljana i Beograd


Nakon obeshrabrujući vijesti iz Hrvatske, pitanje novaca iz Ljubljanske banke ponovno su aktualizirali i u BiH. Prema nekim procjenama, građani BiH traže vrtoglave tri milijarde maraka, no mogućnost da ih dobiju veoma je mala. Službeni podaci opet tvrde, kako se radi o dugu, koji bez kamata iznosi oko 185 milijuna dolara. Osim stare Ljubljanske banke slična je situacija sa štedišama bivše Invest banke Beograd, koji također traže nekoliko stotina milijuna maraka ušteđevine koja je za rata i raspada bivše zajedničke države promijenila vlasnike jer više nitko ozbiljan ne vjeruje u tvrdnje da je novac jednostavno propao. Neki tvrde da je novac - u Ljubljani i Beogradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?