IZMJENE ZAKONA

Platformaška Vlada nastoji sebi mandat produžiti beskrajno

Vlada
25.10.2013.
u 09:15

Vlada trenutačno funkcionirana na način da svaka stranka za određenu odluku prikuplja ad-hock većinu

Izmjenama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH koju je prihvatila Vlada Federacije BiH na svojoj posljednjoj sjednici u Sarajevu vrhunac je da jedino brine o tome kako produžiti vlastiti mandat, a što pak znači nastavak platformaške agonije koja traje već punih dvije i pol godine. Po objašnjenju iz Vlade Federacije, ovakva odluka je donesena kako bi se stvorila mogućnost kontinuiteta dok se ne izabere vlast, a bolji pak upućeni tvrde da nastoje što duže ostati u foteljama u koje su nelegalno sjeli pravnim nasiljem nad Ustavom Federacije BiH, propisima i zakonima i na štetu Hrvata u BiH.

Različiti scenariji

No, Vlada, koja je o tome bila jednoglasna, što i ne čudi, navela je na koji način se ostvaruje kontinuitet u vlasti. 
“U prijedlog zakona dodan je novi član koji utvrđuje načelo kontinuiteta dužnosti, čime se omogućava pravna sigurnost i institucionalna stabilnost u FBiH, odnosno onemogućavaju blokade u radu pojedinih institucija ili njihovih tijela. Ovim se, naravno, ne utječe na obvezu nadležnog javnog službenika da provede postupak izbora, odnosno tijela nadležnog za okončanje postupka imenovanja da izvrši konačno imenovanje u ove institucije, odnosno njihova tijela. Ista odredba omogućava primjenu utvrđenog načela kontinuiteta na tijela koja se trenutačno nalaze u tehničkom mandatu, ali se ona ne primjenjuje na imenovanja izvršena suglasno odredbi koja predviđa imenovanja na kraće razdoblje”, navodi se u objašnjenju. 
Pri tome su zakonom pobrojane i različite situacije koje dovode do zastoja u samom postupku imenovanja i to tako da ako tijelo koje je nadležno za postupak izbora, odnosno prijedloga kandidata, ne provede obvezu podnošenja prijedloga u predviđenom roku, a nakon izvršenog izbora prijavljenih kandidata, tijelo nadležno za okončanje postupka imenovanja preuzima i ovaj dio postupka, vrši izbor kandidata i provodi konačno imenovanje.

Problematična Vlada

Istom odredbom utvrđena je i situacija kada tijelo nadležno za okončanje postupka imenovanja propusti poduzeti za to vezane radnje na osnovi dobivenog prijedloga kandidata od odgovornog javnog službenika. Valja reći kako su potezi federalnih vlasti očito motivirani time kako bi do kraja ogolili Federaciju te na taj način posve obesmislili bilo koju sljedeću vlast koja preuzme vođenje Federacije. Već sada financijski minusi su toliki da zahtijevaju novo zaduženje proračuna, a na teret građana FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?