KRAH

Platformaši ostali bez parlamentarne većine

Lagumdžija
VL FOTO
06.07.2011.
u 09:27

Problem je nastao kada je zastupnica Mira Jurić odlučila napustiti SDP

Županija Sarajevo prva je u kojoj su SDP i SDA dogovorili koaliciju nakon prošlogodišnjih izbora, a vrlo lako bi se moglo dogoditi da bude i prva županija u kojoj će doći do kraha platformaške vlasti.

Stranački interesi

Županijska Vlada se već nekoliko puta našla u situaciji da ne može donositi odluke zbog različitih stranačkih interesa, a sada se problem prenio i na skupštinu, gdje su platformaši ostali bez većine.

Od 35 zastupničkih mjesta, SDP je na izborima osvojila 10, SDA sedam, a NS Radom za boljitak jedno mjesto. Time je osigurana i tijesna natpolovična većina za imenovanje izvršne vlasti.

Problem je nastao kada je zastupnica Mira Jurić odlučila napustiti SDP i djelovati kao samostalna zastupnica u županijskom parlamentu. Razlog njezina istupanja su nesuglasice s lokalnim rukovodstvom stranke, a kako je najavila, ubuduće će podržavati prijedloge vladajuće koalicije samo kada procjeni da su oni u interesu građana.

U ovakvoj situaciji platformaška vlast u za njih ključnoj županiji zavisi od dobre volje zastupnice Jurić, ali i zastupnika oporbenih stranaka, koji već najavljuju zahtjeve za rekonstrukciju Vlade ili čak za održavanje novih izbora. Koalicija sa SDP-om povod je i raskola unutar Županijskog odbora SDA. Struja predvođena predsjednikom Županijskog odbora Abdulharisom Šetom pobunila se protiv kadrovske politike svoje stranke u Sarajevu, kao i zbog prevelike popustljivosti prema SDP-u. Šetu i ovakve stavove navodno podržava šest od sedam zastupnika SDA u županijskoj Skupštini.

Daleko od idile

Ukoliko ne uspije pokušaj discipliniranja, vjerojatno će središnjica SDA uvesti povjereništvo u sarajevski Županijski odbor, ali ostaje pitanje kako će se u cijeloj situaciji postaviti šest zastupnika SDA u Skupštini. Bez njihovih glasova platformaška koalicija u Sarajevu definitivno će propasti, a onda su otvorene sve mogućnosti.

Koalicijski odnosi između SDP-a i SDA daleko su od idiličnih i u većini drugih županija gdje su zajedno formirali vlast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?