RASPORED FOTELJA

Platforma: Bošnjačkim strankama 14 ministarstava, Hrvatima tri

lagumdzija
VL FOTO
17.02.2011.
u 08:23

Dva HDZ-a odbacila su mogućnost trgovine hrvatskim pozicijama u vlasti

- Prvi put u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini pružila se prigoda za formiranje vlasti čiji je temelj precizno definiran program, a ne raspodjela ministarskih fotelja, sočna je i privlačna krilatica SDP-a kojom mjesecima iz vrha ove stranke obmanjuju strane diplomate, političke stranke i javnost.

Vješta obmana

A da je sve od toga suprotno te da su fotelje ipak broj jedan, a ne nikakva načela, potvrđuju vrlo precizne, klasične trgovačke ponude koje su dogovorene s drugim strankama u bloku platformaša, ali i ponude kojima su ‘obasipana’ dva HDZ-a. I dok je prije više od deset godina u stvaranju Alijanse SDP imao ulogu okupiti što veći broj stranaka i s njima ravnomjerno podijeliti vlast, danas ova stranka isključivo nastupa s ambicijom da imaju apsolutnu vlast u Federaciji BiH. Naime, kako su nam otkrili predstavnici stranaka koje su već dogovorile svoju kvotu fotelja, Socijaldemokratska partija po zamisli vođe Zlatka Lagumdžije želi na razini Federacije BiH preuzeti sve poluge upravljanja u Vladi čime bi ovladala i svim drugim resursima, javnim poduzećima, upravama. Vrlo praktično je unutar potpisnika platforme dogovoreno da SDP-u pripadne osam ministarskih resora uz poziciju premijera. SDP po tome dobiva četiri bošnjačke, tri srpske i dvije hrvatske pozicije u Vladi Federacije BiH. Uz to, SDA bi u tome kolaču participirala s pet ministarskih mjesta, dok bi pak HSP-u BiH i Narodnoj stranci Radom za boljitak pripala tri ministarstva resora.

Odbili ponudu

Po tome SDP-ovu planu bi bošnjačke stranke u novoj Vladi Federacije kontrolirale čak 14 od 17 mjesta u Vladi Federacije BiH, dok bi se hrvatska kvota de facto smanjila na tri mjesta. Takva situacija dugoročno bi značila daljnje osipanje ionako loše pozicije Hrvata.

Ovakva ponuda je dostavljena i čelnicima dva HDZ-a u BiH - Draganu Čoviću i Boži Ljubiću - što su oni odbili prihvatiti. Nije uspio ni špekulantski pokušaj da se ta tri mjesta u dosadašnjim razgovorima velikodušno ponude samo jednome od HDZ-ova, što je odbačeno čak i kao mogućnost za vođenje političkih razgovora.

Ključne riječi

Komentara 8

TU
Tuce
09:50 17.02.2011.

Kresicu,samo ti dolijevaj ulje na vatru a mozes se i potpisati sa Covic jer to je ionako njegov govor

CI
cinbenik
11:29 17.02.2011.

HDZe stranka kojom dominiraju Hercegovci i koji imaju preko crkve uticaj na Posavljake,Hrvate iz drugi dijelova Bosne,su nas dovele u ovu situaciju.Potpisali su sve sporazume,sudi im se u Hagu,a ostalim vodjama ove stranke za kriminal.Skrivati svoje pokvarene ciljeve iza svihh Hrvata u BiH koijh skoro da i nem,a osim u Hercegovini gdje su skoro etnicki cisti,i kao takvi nezadovoljni,je pokvarena igra prema svom narodu.Borite se za prava Hrvata 20godina i za to bivate sudjeni,nemojte nas vise pomagat molim vas,nesta ce nas skrozda bi vi spasili kapital koji ste stekli u ratu

JA
jag
13:30 17.02.2011.

Bojna Slave Kukića nastavlja svoju prljavu rabotu .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?