Valentin Inzko

Pitanje FBiH nakon formiranja županijske i državne vlasti

inzko
VL FOTO
17.10.2011.
u 10:20

Ako bi došlo do dogovora u središnjoj Bosni, a onda i u Hercegovini, to bi bila pretpostavka za još bolju klimu za dogovore

Sada je dobar politički trenutak kada bi moglo doći do političkih promjena u Srednjobosanskoj županiji, gdje su Hrvati bili isključeni iz vlasti. Ako bi došlo do dogovora u središnji Bosni, a onda i u Hercegovini, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, to bi bila pretpostavka za još bolju klimu za dogovore na državnoj razini. Kada bi se vidjelo kako to na državnoj razini dobro funkcionira, da ima više povjerenja i suradnje, sigurno bi se moglo početi govoriti i o pitanjima u Federaciji BiH, kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko, gostujući jučer u emisiji „Dobar, loš, zao“ televizije TV1 i drugih programa koje prenosi Mreža.

Ovako više ne ide

Austrijski diplomat je tijekom jučerašnje emisije poručio i kako politika inata i nadmudrivanja nije dobra za BiH, te da je jedino dobro rješenje ono proizišlo iz dogovora političkih lidera. Posljednji razgovori stranačkih lidera za njega su veliko ohrabrenje da bi pitanje formiranja vlasti konačno moglo biti riješeno. - Pojavilo se neko razumijevanje, neka kemija između trojice glavnih lidera i oni su sve bliže dogovoru. Mislim da je kod svih političara sazrela spoznaja da ovako više ne ide i da treba naći neki dogovor.

Mnogo su se približili, razgovori su konstruktivni i, što je najvažnije, ima više povjerenja nego prošle godine i rješenja su bliže nego što javnost misli, ustvrdio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tijekom emisije “Dobar, loš, zao”. Iako nije želio kritizirati aktualnu vlast u Federaciji BiH, osudio je zloporabe pri zapošljavanju i javnim nabavama na svim razinama, a na konkretno pitanje što misli o imenovanju brata premijera Nermina Nikšića na direktorsko mjesto u Autocestama Federacije BiH, kazao je kako to smatra „nepristojnim“.

Obećao je da će se osobno angažirati kako bi se riješila neka pitanja koja se tiču Mostara, kao što je pitanje kuvajtskog kredita, provedba odluke Ustavnog suda o mostarskom Statutu i potpuno preseljenje pet federalnih ministarstava u grad na Neretvi. Početak rješenja pitanja kuvajtskog kredita, čija naplata prijeti mostarskom proračunu, najavio je već za idući tjedan. Spreman je, kaže, razgovarati i s Kuvajćanima o tome. Pitanje preseljenja entitetskih ministarstava iz Sarajeva u Mostar rješavat će se, čini se, malo duže. - Bila bi fantastična simbolika ako bi pet federalnih ministarstava zaživjelo u Mostaru. Ja sam za to da u Mostaru bude što više institucija. Spreman sam pomoći da se to postigne. Time bi se omogućilo i zapošljavanje velikog broja ljudi. Zakon i namjere postoje i sada to treba samo provesti.

Suspenzija ostaje

Za svaku vlast, pa i postojeću, bilo bi vrlo mudro da to provede. Razočaran sam što to do sada nije urađeno, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dodavši da bi u slučaju provedbe sudske odluke o Statutu grada Mostara Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) bio spreman preuzeti ulogu medijatora. Govoreći o formiranju federalne vlasti, Inzko je ponovio da će njegova suspenzija odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ostati na snazi sve dok se Ustavni sud Federacije BiH eventualno ne očituje o tom pitanju.

Nije isključio ni mogućnost da suspenzija ostane sve do idućih izbora ako nitko ne pokrene spor pred Ustavnim sudom. Eventualnu odluku Suda, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, prihvatio bi bez obzira kakva ona bila, a siguran je da bi isto postupili i Rusi i Amerikanci.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
13:48 17.10.2011.

Sta ovaj lupeta. Pa FBiH ne funkcionira uparavo radi njega i njegovog nasilnickog i protuustavnog nametanja nelegalnih odluka i nelegalne platformaske vlasti.

CI
cinbenik
19:49 17.10.2011.

Nerazumno je poticati mjesta u kojima je mrznja i neprijateljstvo jos prisutno,a pogotovo sto je bilo suludo i nepotrebno, i nadati se rjesenju.Treba zabraniti rad politicarima iz tih regija,a forsirati mjesta i politicare koji su pokazali mudrost i nisu imali sukobe(Hrvata i Muslimana) i tek bi onda imali retzultate.Ovi ce samo napraviti dogovor iz privatnih interesa i za par godina po starom.Ovo je trebalo uraditi poslije Wasintonskog sporazuma i nagraditi regije koje nisu imale sukoba i politicare i vojne zapovjednike(Tuzla,Usora,Orasje,Brcko,Sarajevo...) i rezultati bi bili ovako samo po starom.

Avatar servo_volan
servo_volan
00:50 18.10.2011.

incko incko ni ime ti ne mogu napisati velikim slovom ti si iskljućivi provoditelj nasilja nad narodom HRVATSKIM ali neznajući kakvu si grešku napravio svjesno ili ne i drugi narodi su na gubitku zbog tvoje nakaradne odluke kojom si srušio sve što se moglo dobra raditi vi iz međunarodne zajednice kad vidite da stvari krenu na dobro onda sve naprravite preko nekih medija da se okrive žitelji BIHkonkretno političari ne iskljućujem odgovornost ali vrlo je drsko bodriti Federalnu vladu znajući njene katastrofalne postupke pogotovo rodbinse veze i veze i vezice bez struke

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?