Ujak Muhammada

Pio je i mijenjao cure, a u zatvoru su ga sludili islamisti

'Hooded policemen walk next to the building where self-professed Al-Qaeda militant Mohamed Merah, 23, was living on March 23, 2012  in Toulouse, southwestern France. French police today prolonged the
'JEAN-PIERRE MULLER'
28.03.2012.
u 10:00

Jako ga je pogodila rastava roditelja. Pao je u depresiju pa nije uspio ni školu završiti

Francuski ubojica alžirskog podrijetla Muhammad Merah koji je ubijen u pucnjavi nakon što je priznao ubojstva vojnika, židovske djece i rabina u tri napada na području Toulousea, po svemu sudeći bit će pokopan u mjestu Bani Sulaiman u alžirskoj pokrajini Al-Madia, što je za Večernji lis t kazao njegov ujak Jamal Azizi. On ma je u telefonskom razgovoru kako je uvjeren da je njegov nećak žrtva radikalnih islamista.

Krađe automobila

– Moj je nećak žrtva radikalnih islamista koji su ga gurnuli u smrt. Iako nije imao savršeno djetinjstvo jer ga je jako pogodila rastava roditelja kad je imao šest godina te je pao u tešku depresiju da nije uspio završiti ni školovanje, radio je kao automehaničar. Kao i svaki drugi mladić, izlazio je u disko, konzumirao alkohol i mijenjao cure, koje su bile iz različitih slojeva društva i različitih vjera, te mu nikada nije bilo bitno odakle je tko i koje vjere. Istina je da je kao maloljetan nekoliko puta boravio u popravnom domu zbog sitnih krađa, ali za njega je bio koban odlazak na 18 mjeseci u zatvor nakon navršenih 18 godina zbog krađe automobila. Nažalost, u zatvoru se družio s islamistima koji su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog terorizma. Tih 18 mjeseci bilo je dovoljno da Muhammad iziđe iz zatvora kao potpuno drugi čovjek, drugačijeg razmišljanja i uvjerenja i nitko nije mogao vjerovati da je taj normalan dečko, kojemu su sve vjere bile jednake, postao pravi radikalni islamist. Njegova mama Zliha čim je osjetila da njezin sin postaje opasan za okolinu zamolila me da razgovaram s njim i pokušam utjecati na njega.

Zadnji put bio je u Alžiru 2010. godine i ubrzo nakon toga nazvao je svog oca Muhammada i zamolio ga da mu kupi stan jer se želi vratiti živjeti u Alžir. Njegova najveća želja bila je da se vrati u Alžir i to je napominjao svaki put. Vjerujem da je prije svih tih strašnih zločina došao živjeti u Alžir i bio s nama da bismo ga odvratili od takvog krvavog pothvata.

Svi smo tužni i žalosni, međutim, njega više nema i sad nam jedino preostaje da ispunimo njegovu želju i da ga pokopamo u Alžiru kako je to i želio. Učinit ćemo sve da njegova želja bude ispunjena - istaknuo je Jamal.

Francuski obavještajci

Pitali smo ga i je li moguće da mu je pomogao ili ga usmjeravao njegov stariji brat Abdelkader, protiv kojeg će Državno odvjetništvo u Parizu podići optužnicu. Kako kažu, istraga im je dala dovoljno materijala za pritvor, a službama sigurnosti poznat je po tome što je 2007. godine pomagao ilegalno prebacivanje militantnih džihadista u Irak.

– Što se tiče Francuske obavještajne službe, u zadnje smo vrijeme od nje čuli puno kontroverza. Evo, za Muhammada su rekli da je bio u Afganistanu i u Pakistanu pa čak, navodno, i u zatvoru Kandaha odakle je pobjegao.

Ja vam tvrdim da Muhammad nije nikada bio ni u Afganistanu ni u Pakistanu, a što se tiče mog drugog nećaka Abdelkadera, neka sud utvrdi je li on terorist. Ako jest, neka i odgovara, ali zaista nije u redu da iz jedne uređene europske države kao što je Francuska izlazi toliko laži i kontroverza - zaključio je Jamal.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?