DOZNAJEMO

Petrić inzistirao da se otkaže poziv kosovskom izbornom povjerenstvu

Izbori
16.07.2012.
u 11:00

Sporna prepiska iz BiH i zahtjevi nisu prvi problem. Sudionici s Kosova često ne mogu dobiti vizu za ulazak u BiH

Činjenica da još nije priznala neovisnost Republike Kosovo, ali i da izbjegava bilo kakve kontakte s tamošnjim vlastima i institucijama, BiH se sve češće dovodi u neugodne situacije na međunarodnoj sceni. Posljednji slučaj, koji se pretvorio u incident, vezan je uz organizaciju godišnje konferencije izbornih službenika koja bi se u rujnu trebala održati u Sarajevu, a na kojoj se očekuje sudjelovanje više stotina predstavnika iz skoro svih europskih zemalja.

Neuobičajena prepiska

Riječ je o najvećem takvom skupu ikada organiziranom u BiH. Organizator skupa, Udruga europskih izbornih dužnosnika (ACEEEO) je, među ostalima, pozvala i članove izbornog povjerenstva Republike Kosova, što je bio povod za neuobičajenu prepisku između predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branka Petrića, kao formalnog domaćina konferencije i glavnog tajnika ACEEEO-a Zsolta Szolnokia. Kako doznaje Večernjak, kada je saznao da su na konferenciju u Sarajevo pozvani i kosovski izborni dužnosnici Petrić je od ACEEEO-a tražio da se poziv povuče, pravdajući zahtjev time da Kosovo nije član UN-a te da izborno povjerenstvo Kosova nije član ACEEEO-a. Ovakav Petrićev zahtjev izazvao je iznenađenje u sjedištu ACEEEO-a. Petriću je to i službeno priopćeno u odgovoru na zahtjev. Glavni tajnik ACEEEO-a je posebno naglasio iznenađenje zahtjevom da se stručnjaci, bez obzira iz koje zemlje dolaze, isključe s konferencije.

Sadržaj pisma otkriva

Međutim, Petrić nije odustao od svog stava pa je Szolnokiju uputio novo pismo u kojem i dalje inzistira da se otkaže poziv članovima izbornog povjerenstva Kosova. Sadržaj pisma, kojeg posjeduje Večernjak, vrlo je oštro intoniran. Petrić ponovno inzistira da se uvaži njegov zahtjev, jer BiH, kako ističe, ne može biti domaćin izbornom povjerenstvu samoproglašene Republike Kosovo ili njenim članovima. Također, Petrić “inzistira“ da se ACEEEO o popisu sudionika konferencije konzultira sa SIP-om BiH. - Ne sporimo da je ACEEEO nevladina, apolitična i profesionalna organizacija, ali inzistiramo da tako i ostane, a ne da Tajništvo prejudicira određena sporna politička pitanja. Tražimo da uvažite naš stav o pojedinim pitanjima i povučete njihovu pozivnicu za sudjelovanje na konferenciji kojoj smo mi domaćini te smatramo da ne postoji razlog da se oko ovoga pravi spor, napisao je Petrić u drugom pismu upućenom glavnom tajništvu ACEEEO-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?