Akcija "Sova"

Petorica iza rešetaka jer su davali novac uz mjesečnu kamatu 20%

Novac
18.04.2013.
u 09:15

U Okružnom tužiteljstvu u Banjoj Luci počela istraga

U Okružnom tužiteljstvu u Banjoj Luci jučer je počelo saslušanje petorice uhićenih u akciji “Sova” koji su osumnjičeni za zelenašenje. Riječ je o Siniši Milojeviću (41) zvanom Kobra iz Banje Luke, Milan Vujčić (36) zvanom Vujka i Petru Lekiću (42) iz Gradiške, Borisu Torbici (35) i Igoru Bilbiji (36) zvanom Bili iz Prijedora. Na teret im se stavlja da su u duljem vremenskom razdoblju davali novac na zajam, uz visoke mjesečne kamate, čime su pribavili nesrazmjernu imovinsku korist i oštetili na desetke građana. Njima su na pozajmljeni iznos mjesečno naplaćivali kamatu od oko 20 posto.

Teška situacija

- Osumnjičeni su znali da su oštećeni bili u teškoj materijalnoj situaciji, što su iskorištavali kako bi ih obvezali na plaćanje kamate. Na taj način ostvarili su veliku materijalnu korist. Većina osumnjičenih u svom vlasništvu ima skupocjena vozila, a neki raspolažu i s više stambenih i poslovnih objekata pa će se provesti i financijska istraga kako bi se to utvrdilo - objašnjavaju iz policije. Navodi se da su Milojević, Vujčić, Lekić i Bilbija u više navrata bili pod istragom, a ranije su i pravomoćno osuđivani. Kobra je 2002. osuđen na tri mjeseca zatvora zbog razbojstva, a 2004. na godinu dana zatvora zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje prilikom ceremonija postavljanja kamen temeljca za obnovu Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci. Vujčić je 2000. osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog nanošenja teških ozljeda.

Evidencija

Zbog ugrožavanja sigurnosti 2009. osuđen je na novčanu kaznu od 5000 maraka, a za isto djelo odgovarao je 2010. i 2012. godine. Na svom “kontu” ima i više od 30 prekršaja, većinom zbog narušavanja javnog reda i mira. Lekić je 2005. kažnjavan za lažno prijavljivanje, 2007. za posjedovanje ilegalnog oružja, 2009. za obmanu pri dobivanju kredita. Bilbija je zbog nanošenja teških ozljeda 2009. novčano kažnjen s 8000 maraka, a 2011. s 2000 maraka, a također ima i veći broj prekršajnih prijava. Jedino Borisa Torbice nema u kaznenoj evidenciji. Zanimljivo je da su Vujčić, Lekić, Torbica i Bilbija 2005. bili optuženi i za trgovinu drogom. Osuđeni su na kazne u rasponu od tri do četiri godine zatvora. Međutim, tu presudu u siječnju 2007. godine ukinuo je Vrhovni sud RS-a koji ih je u nedostatku dokaza pravomoćno oslobodio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?