Ponovo s obitelji?!

Petar Janjić Tromblon: Purdu ću za dva tjedna vidjeti u Vukovaru

' UNUTRASNJA  16.02.2011. BIJELJINA- trojica tuzitelja u Bijeljini Branimir Bradaric/Vecernji list                                        '
'Branimir Bradaric/Vecernji list'
20.02.2011.
u 11:14

Uoči današnjega velikog prosvjednog skupa u Grubišnom Polju, ministar Tomislav Ivić jučer je bjelovarskim braniteljima obećao da njihov suborac Tihomir Purda neće završiti u Srbiji

Vukovarski branitelj i logoraš Tihomir Purda, koji je od 5. siječnja u pritvoru u Zenici, za najviše dva tjedna trebao bi biti oslobođen i ponovno u Vukovaru sa svojom obitelji. Neslužbena je to informacija iz Sarajeva koja samo potvrđuje scenarij iz jučerašnjeg Večernjeg lista o ovome slučaju koji je cijelu Hrvatsku digao na noge.

Uskoro slobodan čovjek

Iste informacije ima i vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon, koji u četvrtak na Županijskome sudu u Vukovaru treba dati svoj iskaz o događaju od 5. studenoga 1991. godine zbog kojega je Purda i uhićen.

– Prema svim informacijama, Purda će uskoro biti slobodan čovjek, a naša svjedočenja sljedećeg tjedna samo su karika u toj igri koju vodi Srbija. Kako mi je rečeno poslije naših svjedočenja, Srbija će priznati ispitivanja DORH-a te da nema elemenata za kazneni progon Purde jer je priznanje iznuđeno pod prisilom i u logoru – kaže Janjić i dodaje da cijelu igru veoma lukavo i uspješno vodi Srbija. Na kraju slučaja Purda, na kojemu sada svi žele zaraditi političke bodove, Srbija će dobiti svoju zadovoljštinu i prikazati se kao zemlja koja poštuje međunarodno pravo i konvencije, a BiH će dokazati da je spremna surađivati sa svim zemljama.

– Ostaje vidjeti samo što će Hrvatska od svega toga dobiti i kako će se oprati od ove pljuske jer je očigledno da cijelu igru veoma uspješno vodi Srbija – navodi Janjić koji vjeruje u informacije dobivene iz Sarajeva.

– Isti taj izvor još mi je prije tjedan dana rekao da će sud u Sarajevu donijeti odluku o izručenju Purde Srbiji pa mu nemam razloga ne vjerovati – ističe Janjić.

Ostaje nejasno i što su tužitelji triju država dogovorili protekloga tjedna u Bijeljini i kakve će sve to posljedice imati u budućnosti.

Dvodnevni je sastanak završen uobičajenim protokolarnim izjavama bez ijedne konkretne informacije za javnost i uza zagonetne osmijehe trojice tužitelja.

– Uvjeren sam da će istina pobijediti i da Tihomir Purda neće završiti u Srbiji. Svi su argumenti na njegovoj strani – rekao je ministar Tomislav Ivić jučer u Bjelovaru u kojem se sastao s predstavnicima braniteljskih udruga.

– Razumijem vašu zabrinutost, no ključno je da ovo što se jučer dogodilo u slučaju Purde nije konačno rješenje i da on na temelju tog rješenja neće biti izručen Srbiji – kazao je braniteljima podsjetivši na to da će o izručenju raspravljati najprije prizivno vijeće, a da će konačnu odluku ipak donijeti ministar pravosuđa BiH. Odgovarajući na pitanja što je kao ministar u ovom slučaju dosad učinio i što će učiniti, Ivić je kazao da je ministarstvo u svakodnevnu kontaktu s Purdinom obitelji te da pružaju materijalnu i svaku drugu pomoć.

Akcija Vlade i DORH-a

Ministar Ivić tvrdi da je jučerašnji sastanak dogovoren mnogo prije i da nema nikakve veze s velikim braniteljskim prosvjedom koji će se održati danas u Grubišnom Polju. Istaknuo je da Vlada i DORH komuniciraju s BiH i Srbijom i čine sve da se ovaj slučaj uspješno riješi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?