Jajce

Pet Pakistanaca stiglo sve do Jajca izrezavši na krovu ceradu kamiona

Pakistanci
D. Moconja
28.03.2013.
u 09:24

Nisu kod sebe imali nikakvih dokumenata, nego po dvije fotografije

Nakon što je ušao u čuvani krug poduzeća Elektrobosna u Jajcu, te otvorio zapečaćenu ceradu kamiona makedonskih oznaka u kojem je prevozio tzv. kvarcni kamen, vozač je ostao nemalo iznenađen kad je unutra ugledao izgladnjela lica petorice stranaca.

Stranci u kamionu

Čim se pribrao od početnog šoka, alarmirao je radne kolege i policiju pa se ispostavilo da je riječ o Pakistancima, koji kod sebe nisu imali nikakvih dokumenata, nego samo po dvije osobne fotografije. - Nisu znali gdje se nalaze, niti je još poznato gdje su se ukrcali. Navodno je dio njih htio u Njemačku i Francusku, gdje imaju članove obitelji. Vozač je ustvrdio da ne zna kako i kada su se Pakistanci uvukli u njegov kamion. Prošao je dvije državne granice na putu prema BiH, ali očito ni granične policije nisu primijetile njegov ljudski tovar. “Slučajne putnike” otkrio je tek kada je u Jajcu htio istovariti svoj kamion. Inače, svakog tjedna ide po sirovinu u Makedoniju pa se pretpostavlja da su se tu i ubacili u kamion, i to posjekavši ceradu na krovu. Uhićeni se nalaze na razgovoru u Službi za poslove sa strancima.

Ilegalni imigranti

Sumnja se da nemali broj ilegalnih imigranata u Hrvatsku ostanu neotkriveni i odlaze dalje, u zemlje zapadne Europe. Brojne vijesti o sprečavanju stranaca pri pokušaju ilegalnog prelaska granice između BiH i Hrvatske, kao i oni o njihovom deportiranju sukladno sporazumu između Vlade RH i Vijeća ministara BiH, potvrđuju kako je riječ o trenutačno najunosnijem ilegalnom poslu. Uz krijumčarenje droge i oružja, šverc ljudima odavno je unosan posao. Svjesni su toga naravno s obje strane granice. Konfiguracija Unsko-sanske županije, osobito nepristupačnost njegovog pograničnog dijela s Hrvatskom pogoduje švercerima svih vrsti i profila. 
Osim prihvata deportiraca, bosanski su granični policajci proveli i nekoliko akcija sprečavanja ilegalaca pri pokušaju prijelaza u Hrvatsku. Uhićeno je i nekoliko osoba za koje se uspjelo dokazati da su organizatori. No, problem je u nesrazmjerno blagim kaznama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije