Slučajno inovator

Pavel Pavelka bori se vulkanskim mineralima protiv starenja

pavel
VL FOTO
27.12.2011.
u 17:30

Aktivni vulkanski minerali poboljšavaju imunološki status organizma, probavu, ubrzavaju zarastanje kostiju i rana, održavaju mentalnu sposobnost te kao snažan antioksidans usporavaju i starenje organizma

Sarajlija Pavel Pavelka je po struci nastavnik tjelesnog odgoja, veliki poklonik sporta i zdravog života, u kojem posebno mjesto zauzima zdrava ishrana. A kako kaže, zdrava ishrana dolazi sa zdravom hranom, koja opet mora doći iz zdravog tla. Ova uzročno-posljedična veza je Pavelku dovela do njegova izuma gnojiva koje ga je svrstalo u inovatore.

 „Ja se ne bavim inovatorstvom, ali sam napravio jednu vrstu gnojiva koje me onda svrstalo među njih, inovatore, kaže Pavel. Do te formule organskoga gnojiva, koje sam nazvao ‘Biofert’, došao sam nakon višegodišnjeg razmišljanja o ozbiljnom problemu na koji upozoravaju stručnjaci  u cijelom svijetu. Naime, planet će imati ozbiljan problem s proizvodnjom hrane, zbog toga što poljoprivredne površine doživljavaju ubrzano degradiranje uslijed dugogodišnje upotrebe umjetnih mineralnih gnojiva“, kaže Pavelka i dodaje da će se u sljedećih 40 do 50 godina prinosi žitarica sve više smanjivati, što bi moglo prouzročiti glad, mnogo veću od one koju svijet sada poznaje. Nakon što su detektirali planetarni problem, znanstvenici su dali i preporuku: spas je u promjeni gnojiva, odnosno upotrebi organskih gnojiva, koja bi ponovno oživila oranični sloj na poljoprivrednim zemljištima.

Gnojivo je testirano 

Pavelka je skoro šest godina radio na svom pronalasku. Od toga, posljednje dvije uglavnom vrši probe i ispitivanja u domaćim institucijama koje su nadležne za tu vrstu analiza.  

„Rezultati su veoma dobri. ‘Biofert’ ima kvalitetu i sastav usklađen s europskim propisima. I sam se iznenadio kako su rezultati bili dobri. Moje organsko gnojivo testirano je u proizvodnji kukuruza, pšenice, soje, vinove loze, voća, a najveći prinosi postignuti su kod uzgoja jagode. Kod jednog proizvođača se prinos jagode povećao za više od 100 posto. Za sada, gnojivo je testirano na malim parcelama individualnih proizvođača i samo na jednoj većoj u Brezi, kod uzgoja pšenice, gdje su postignuti vrlo dobri rezultati“, kaže Pavel Pavelka. Čestice ovoga gnojiva privlače hranljive tvari i vlagu, koje se zadržavaju na njihovoj površini više godina, sve dotle dok ih biljka ne iskoristi. Time ‘Biofert’ sprječava ispiranje dragocjenih minerala u duboke slojeve zemlje. Također, gnojivo potiče stvaranje specifičnih zajednica mikroorganizama koji vrše preobražaj organskih tvari u hranljive tvari. Istodobno, u oraničnom sloju formiraju se mikorizna vlakna koja prenose hranljive tvari do korjenova sustava biljke“, kaže Pavelka i naglašava da njegovo gnojivo utječe i na smanjenje stakleničnih plinova,  tako što se ugljični dioksid i azotni oksid razlažu u ugljik i azot, koje onda biljke koriste kao gnojivo.“ Pvelka podsjeća da je na sajmu u Seulu dobio za ‘Biofert’ srebrenu medalju, a i nekoliko južnokorejskih tvrtki je izrazilo želju za suradnjom. Što se tiče regije, imamo ugovor s jednom tvrtkom iz Srbije da nas zastupa na njihovu tržištu. Također sam formirao udruženje za proizvodnju zdrave hrane ‘Ekospas’, na čijem sam čelu“, kaže poduzetni Pavelka i svojim primjerom pokazuje da je kriza, za hrabre i sposobne, pravo vrijeme za poduzetničke izazove. 

Usporavanje starenja

Ali, tu nije kraj Pavelkinu osmišljavanju zdravog života. Njegov najnoviji pronalazak mogao bi posebno zainteresirati dame koje se boje starenja, a nemaju baš ni mnogo novca za plastične operacije. Pavelka je pronašao AVM koji, doduše, još nije na tržištu, ali on i njegova obitelj isprobavaju djelotvornost ovog praha već godinama. Riječ je o aktiviranim vulkanskim mineralima, koji osim što poboljšavaju imunološki status organizma, probavu, mentalne sposobnosti, ubrzavaju zarastanje kostiju i rana, kao snažan antioksidans, usporavaju i starenje organizma. A da djeluje – djeluje. Pavelke nikad ne idu liječniku. Prevencija je bolja, a zove se: jedna čajna žlica AVM dnevno razmućena u čaši vode ili soka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?